vrijdag 30 maart 2012

10 dingen uitdaging (week 4)

Door de komst van de nieuwe beeb is er voldoende aanleiding om het huis op zijn kop te zetten. We hebben de kledingkast naar zolder verplaatst en dan kom je direct allerlei spullen tegen die je niet meer gebruikt:

1. Linnen broek die me te groot is, weggeven aan schoonzus.
2. Kort rokje en truitje dat ik 2e hands online had gekocht en mij te klein is weggegeven aan vriendin.
3. Oude T-shirts en overhemden in de kledingcontainer gedaan.

Vervolgens ga je verder je huis door en kom je nog meer tegen:

4. Wekkerradio met cd-speler naar de kringloop
5. Borstel en kam voor huisdier weggeven

En het te koop zetten van allerlei boeken op BOL.com begint ook zijn vruchten af te werpen:

6. Alweer drie boeken verkocht
7. En weer 4 boeken online gezet

Het dressoir in onze kamer is omgedoopt tot commode. Bij het uitruimen kwamen we van alles tegen:

8. Laatje uit dressoir leeggeruimd, allerlei troep weggegooid.
9. Onderbroeken die niet fijn zitten weggegooid.
10. Kleding die niet meer mooi is in kledingcontainer gedaan.

Er kan nog meer WEG, er kan nog meer WEG ...


Kinderen kosten een boel .. of valt het mee?

Het is feest in huize Vlindertjelief! Nog zeven nachtjes slapen en er komt een beebje bij. Een nieuw pleegkindje. Joh wat hebben we er een zin in. Het kleine ventje is net drie maanden oud en heeft (nu al!!) kledingmaat 68. We weten het krap een week dus het huis is in rep en roer om plaats te maken voor dit mooie ventje. Wat hebben we er een zin in, wat voelen we ons dankbaar dat wij deze taak mogen vervullen!

Ben je net bezig met budgetteren, duurzaam doen, consuminderen, etc, komt er een baby op je pad. Hoe doe je dat dan? Ben meteen de zolder opgedoken en heb alle manden met kleertjes die van kleine meid zijn geweest afgespeurd om "neutraliteit". Roezeltje of roze, of rokje is nee, gewoon neutraal was ja. Op die manier had ik al aardig wat bij elkaar.

Vervolgens een wiegje van een vriendin van me geleend. Zij heeft twee jongens en heeft me twee zakken met kleertjes meegegeven. Resultaat: meer dan genoeg kleertjes in maat 68. Kinderwagen, wipstoeltje, maxicosi, box en al van dat meer hadden we nog en kan allemaal prima nog een keertje mee.

Dan kom je uit op luiers. Dat is een dure, verspillende uitgave. Dag in, dag uit doe je ze aan, gebruik je ze 1 keer en gaan daarna de prullenbak in. In onze woonplaats is geen aparte inzameling dus hergebruiken en recyclen valt ook nogal tegen. Daar is gelukkig een oplossing voor: wasbare luiers.

Voor kleine meid destijds al (deels tweedehands) gekocht en gebruikt en nu worden deze dadelijk door kleine man ook weer gebruikt. Wasbare luiers zijn ideaal, makkelijk, energiezuinig en goed voor je portemonnee. En denk je dat dat maar vies en onhandig is? Nou dat valt allemaal ontzettend mee. Je hebt de leukste luiertjes tegenwoordig. Die zien er bijna als pampers uit alleen dan van stof met een klittebandje of drukknoopjes om dicht te doen. Ze hebben geweldig leuke stofjes en printjes die ook nog eens heerlijk fluffy aanvoelen. Het is bijna een fashion-item. En dan het vieze, die poep die je in de was doet. Je hebt speciale inlegvellen die je in de luier legt. Plast je beeb alleen dan doe je die inlegvellen gewoon mee in de was. Poept je beep dan gooi je hem weg. Veel minder afval, maar ook niet de viezigheid van poepspoelen en al dat soort naars.

Bijkomend voordeel, je kindje voelt sneller het resultaat van een plas en is doorgaans sneller zindelijk. En zijn al je kinderen uit de luiers, dan verkoop je ze tweedehands. Daar is echt vraag naar en zo krijg je nog een deel van je investering terug. Eerlijk waar, ideaal!
 
Qua bijvoeding valt er ook een boel te besparen. Je kan aan babyhapjes, pjamapapjes, danoontje toetjes, fruithapjes, diksap en al dat soort dingen meer mee doen. Je kan ook besluiten om al die gekke dingen niet te doen en je kind gewoon puur eten te geven. Gewone volle yoghurt, normaal fruit, water in plaats van diksap, een bruine boterham met roomboter in plaats van een witte boterham met chocoladehagelslag en al dat meer. Niet alleen is het veel gezonder, het scheelt ook nogal wat in geld. En wil je het jezelf en je kindje helemaal makkelijk maken dan kies je er niet voor om alles te pureren, maar kies je voor Rapley.

Mag een kind dan helemaal niets kosten? Ach natuurlijk wel! Alleen hoeft het allemaal ook niet zo duur te zijn als we allemaal maar denken.

Ajajippiejippiejee! Er komt een baby! Jippiejippiejeeeeeeee!!!!!!








maandag 19 maart 2012

Handige budgetprincipes van Teljecenten

Toegang tot internet vind ik toch wel vaak een zegen. Ik heb er al zo vaak informatie kunnen vinden, contact kunnen leggen met mensen en ook al aardig wat aankopen bij verschillende webshops gedaan.

Budgetteren is een onderwerp wat mij momenteel nogal bezighoudt. We hebben het financieel prima, maar wat er in gaat, gaat er eigenlijk als vanzelf ook weer uit. Wij zijn gaan leven naar ons geld en dat is prima, als dat is wat je wilt, maar eigenlijk vinden wij het van de zotte. Wij zouden makkelijk een behoorlijke som kunnen sparen. De laatste weken hebben dus in het teken gestaan van inzicht krijgen in de financiële situatie zoals ik  eerder schreef. Deze acties hebben ook resultaat want de creditcardschuld is inmiddels met 65% verminderd.

Om terug te komen op het handige internet, wil ik je attenderen op het blog van Tel je centen! van Pedro. Dit blog gaat zoals meer blogs over geld besparen en geeft handige tips hoe je je rekeningenstructuur en geldstromen beter kunt managen via zijn principes voor het huishoudbudget. Hij heeft een heldere kijk op financiën en stelt gratis een sjabloon ter beschikking waar je alles in kan bijhouden.

Voor ons was en is dit precies dat zetje wat we nog nodig hadden. We hadden inmiddels een overzicht gemaakt met reëel te verwachten uitgaven en inkomsten. We wilden dat vervolgens omzetten naar een budget, maar liepen vast in een aantal praktische zaken. Zijn aanpak om voor vaste lasten en voor dagelijkse uitgaven twee verschillende betaalrekeningen in gebruik te nemen, lijkt ons erg praktisch. Op deze manier heb je geborgd dat de vaste lasten altijd betaald worden en geef je alleen dat geld uit aan de 'dagelijkse uitgaven' dat binnen het budget past (ook voor de dagelijkse uitgaven hanteer je een budget en hetgeen je meer binnenkrijgt dan gebudgetteerd is zet je direct op je spaarrekening).

Hiermee introduceren we dan wel een nieuwe betaalrekening (wat wel weer geld kost), maar omdat mijn man en ik onze persoonlijke betaalrekeningen, die we nog maar amper in gebruik hadden, stopzetten komen we qua bankkosten uiteindelijk goedkoper uit.

We hebben nu nog even 'gekke' maanden waarin we allerlei financiële zaken aan het rechtzetten zijn, zoals versnelde creditcardaflossing en versnelde studieschuldaflossing en een deel hypotheekaflossing, maar als we dat gedaan hebben gaan wij ook via deze systematiek met onze financiën om. Hiermee leggen we dan een goede financiële basis die duidelijkheid geeft.

Waar vind jij interessante financiële informatie en tips?



vrijdag 16 maart 2012

Kernafval ...

Tsja, daar zit je niets vermoedend op de bank. Een lange werkdag achter de rug, net het eten achter de kiezen, kleine meid ligt op bed, in de pyjama. Ding, dong! De deurbel. Mijn man en ik kijken elkaar aan, we verwachten geen bezoek, zijn moe, en hebben ook echt geen zin in bezoek. Ik loop naar de deur en het blijkt een uitermate vriendelijke jongen van Greenpeace te zijn. En hij vertelde me iets waar ik absoluut nog niet van op de hoogte was. De grond in de nabijheid van onze gemeente is geschikt voor opslag van kernafval. En onze gemeente heeft zich daar niet (!!) tegen uitgesproken.

Ja je leest het goed, kernafval. En nee, het is nog niet zo ver. Hopelijk komt het ook niet zo ver. Uiteraard zullen er, als het al zo ver komt, veiligheidsmaatregelen genomen worden, etcetera, bladiebla. Ik weet niet eens zo heel goed of ik nu wel of niet een voorstander van kernenergie ben. Daar heb ik me nog nooit goed genoeg in verdiept. Maar ik weet wet dat het niet goed voelt, om kernafval in mijn directe leefomgeving op te slaan. Ik lees via een ander blog over een wormenbak, ben aan het nadenken over gezond composteren, evenwicht met natuur. En dan zoiets! Dat is dus niet met elkaar te rijmen voor mij!

Via de website Win een Megaton! kan je controleren of jouw gemeente ook geschikt is voor de opslag van kernafval en kan je een e-mail sturen naar de wethouder om hem of haar erop aan te spreken dat dit niet is wat je wilt.

Yuk! 

Over het aanpassen van je huis, gebrek aan energiebewustzijn en gietijzeren pannen

In 2005 hebben wij onze huidige woning gekocht. Er moest toen nog heel veel aan gebeuren. Het was en is een mooie ruime hoekwoning, maar van binnen was het niet geheel (of beter gezegd, geheel niet) naar onze smaak. Om een plaatje te schetsen: woonkamer die geel met oranje was behangen, overal sierlatjes met kleurtjes, lambrisering die tegen de muren was geplakt in weer een andere kleur. Een blauw met geel geverfde trap, met onder de trapleuning bloemetjesbehang en boven de trapleuning streepjesbehang. Alle slaapkamers hadden weer andere behang en verflagen en alle deuren, kozijnen en ramen waren ook nogal bont geverfd. Verder was er nooit wat aan onderhoud gedaan, dus een oude keuken, oude badkamer, oude cv ketel, mooie ruime maar sterk verwilderde tuin, en ga zo maar door.

Destijds heb ik een budget opgesteld om te berekenen hoeveel het zou kosten om onze wensen in te passen. Toen bleek dat dit budget ook financieel haalbaar was zijn we overstag gegaan en hebben het huis gekocht. Achteraf bleek dat het budget dat ik had opgesteld zeer realistisch was geweest, dat was heel erg prettig want daardoor waren er geen heel grote tegenvallers. Terwijl je toch wel vaak hoort dat dit vaak het geval is.

Inmiddels hebben we er vreselijk veel aan gedaan: nieuwe keuken, alle muren netjes gemaakt en laten spuiten, nieuwe cv ketel, elektra aangepast, nieuwe badkamer, alles geverfd (zowel van binnen als van buiten), trap laten 'bekleden' met Upstairs, tuin compleet aangepast, opnieuw laten bestraten en een mooi tuinhuis met groot overdekt terras laten plaatsen. Kortom, het huis heeft aan alle kanten een ontzettende upgrade gekregen. Met 1 ding hebben wij echter nooit veel rekening gehouden en dat is hoeveel energie deze upgrades verbruiken. Een belangrijk voorbeeld daarvan is onze kookplaat. We hebben een prachtige zespits inductieplaat gekocht. Heel erg mooi, eenvoudig schoon te maken en praktisch. Alleen zit er wel een perilexschakelaar op wat inhoud dat hij absurd veel stroom trekt. Onze combinatieoven is ook prachtig en ooh zo praktisch ... maar eigenlijk heb ik helemaal geen idee hoeveel stroom deze verbruikt. En dan het aparte nespresso koffiezetapparaat, de waterkoker, de ....
...... Ik denk dat mijn punt nu wel duidelijk is.

De mooie kookplaat heeft overigens ook een groot nadeel. Door het hoge vermogen kan hij ook echt enorm heet worden (hij koelt snel weer af dus geen tot weinig brandgevaar voor handen) en dat is niet goed voor je pannen. Zeker pannen met een tevlonlaag kunnen daar slecht tegen. Dan kook je een dure pan met tevlonlaag (want degenen die geschikt zijn voor inductie zijn duurder dan de 'reguliere' tevlonpannen) en binnen het jaar zijn ze weer kapot. Dat principe van maar 1 jaar met een pan kunnen begon me steeds meer tegen te staan. Ik vind het gewoon ontzettend zonde. Verder voelde het ook steeds minder goed om al onze heerlijke verse biologische eten in zo'n pan van tevlon te mikken gezien het potentiële gevaar van giftige stoffen die afkomstig zijn uit de tevlonlaag.

We hebben dus geïnvesteerd in goede en duurzame pannen. We hebben een grilpan, een hapjespan en een wok van het fameuze merk Le Creuset gekocht. Alle drie van gietijzer. Gietijzer gaat een leven lang mee, is zuiniger in gebruik (want het houdt de warmte langer vast) en er komen geen giftige stoffen vrij. Eerlijk is eerlijk, het was een fikse uitgave. Ongeveer 2 keer zo duur als dat je dit type pannen zou kopen met een tevlonlaag. Echter na 2 jaar hebben we de investering er al uit en het is echt geweldig koken. Heel regelmatig doe ik ook ons keukenkastje open om te gluren naar onze mooie pannen. Ik ben er wel zo ontzettend blij mee!

Tsja waar moet ik deze uitgave nu onder scharen. Het is flink veel geld en ik had natuurlijk gietijzeren pannen kunnen zoeken op een rommelmarkt. Dan was ik goedkoper en duurzamer uit geweest. Aan de andere kant hoef ik nu ik geen tevlonpannen meer heb, niet ieder jaar meer een nieuwe pan te kopen. Dat is dan wel weer goed. Zelf heb ik heel tevreden en blij met de aankoop en koken wij iedere avond met nog meer plezier in onze nieuwe keuken en maak ik mezelf wijs dat het ook nog eens veel beter smaakt dan voorheen .....


10 dingen uitdaging (week 3)

Deze week vond ik het al ietsjes lastiger om 10 dingen te vinden. So far so good ben ik inmiddels tot de volgende opruimacties gekomen:

1. Onderbroekenlade opgeruimd en alle onderbroeken die te groot zijn weggegooid.
2. Nachtkastjes opgeruimd, diverse troepjes weggegooid.
3. Frituurpan naar grofvuil.
4. Diverse sjaals in het plastic krat voor de kringloop.
5. Paar schoenen weggeven.
6. Plastic rekje in het plastic krat voor de kringloop.
7. Houdertje voor een theezakje is weggegeven.
8. Lid geworden van Bookcrossing, de boeken die ik niet snel verkocht krijg doe ik 'op reis'
9. Ik ga de wasbare luiers voor kleine meid weer in gebruik nemen, dus ik koop minder wegwerp.
10. Oude tijdschriften die ik niet meer lees weggegeven. 

Inmiddels liggen nu best veel dingen in het krat voor de kringloop. Steeds als we bezoek hebben probeer ik ze dingen uit dat krat aan te smeren. Of ik daar op de lange termijn echt vrienden mee maak betwijfel ik overigens. Voor ik het weet ben ik zo'n type die continue probeert anderen mijn rotzooi aan te smeren. Zelf heb ik een familielied die deze neiging heeft en ik word er lang niet altijd blij van, want zij wordt zelfs boos als ik niet iets wil aannemen. Die kant moet het dus niet opgaan.

dinsdag 13 maart 2012

Vlees eten

Op The Meatrix vindt je leuke filmpjes. Het is een parodie op de film The Matrix en laat zien welke wereld er schuil gaat achter de productie van vlees. Op een leuke manier inspirerend.

Zelf sta ik niet achter de bio-industrie en eet alleen maar biologisch vlees of vlees van bijvoorbeeld  Wild Rundvlees. Hiermee weet je vrij zeker dat de dieren een veel leuker en beter leven hebben gehad, en het is nog gezonder en lekkerder ook.


Ja het is wel (een stuk) duurder. Dat vind ik dan weer niet erg. Hier geef ik mijn geld graag aan uit. We zijn wel minder vlees gaan eten sinds we biologisch eten. Dat heeft niet alleen met de prijs te maken, maar ook met het gegeven dat het allemaal best wat minder kan.

Hoe bewust eet jij je vlees?









maandag 12 maart 2012

Meten is weten


Zucht, steun ... poeh wat ben ik moe! Samen met mijn man ben ik begonnen met het verkrijgen van inzicht is onze financiële situatie. Er zijn twee dingen over te zeggen:

1. We hebben nog een lange weg te gaan.
2. Er valt een boel "winst" te behalen.

 Dit klinkt wellicht heel erg dramatisch. Nou zo is de situatie gelukkig ook weer niet. Wij verkeren gelukkig in de omstandigheden dat we het financieel behoorlijk goed hebben. Maar ... wat er binnen komt, gaat er ook net zo makkelijk weer uit. En dat kan allemaal best wat bewuster.

We hebben een overzicht gemaakt met daarin alle maanden van het jaar, onderverdeeld in een aantal categorieën: netto-inkomsten, vaste lasten, abonnementen, aflossingen (creditcard en studieschuld) en variabele uitgaven. Het overzicht is inmiddels dusdanig compleet dat we zelfs de 10 euro voor de klantenkaart van de Gall & Gall hebben begroot. We zijn dus al best een heel eind op weg om inzicht te verkrijgen. Verder zijn we gestart vanaf 1 januari 2012 dus ook van de eerste maanden van dit jaar hebben we nu een overzicht. Alleen sluitend is het nog niet. Zucht ....

Behalve het verzuchten over de hoeveelheid werk die het heeft gekost, wil ik ook wel even een heel blij geluid laten horen. We hebben namelijk inzicht en het is duidelijk dat we er behoorlijk goed voor staan. We zouden heel erg makkelijk moeten kunnen sparen en aflossen en ook kunnen we onze lasten behoorlijk eenvoudig reduceren. Inmiddels zijn de eerste acties ingezet:

  1. Opzeggen diverse abonnementen en klantenkaarten.
  2. Deelname aan loterijen verminderd.
  3. Via Vereniging Eigen Huis meegedaan aan het initiatief voor collectieve energie inkoop. Deze overstap levert ons, zonder ons energieverbruik aan te passen, een besparing van om en nabij 300 euro op jaarbasis op.
  4. Met onze schoonmaakster afgesproken dat ze in het vervolg minder uren per week komt.
We hebben inmiddels ook al besloten om het geld dat we per maand besparen door deze acties te gebruiken om onze creditcardschuld versneld af te lossen. Dat leek ons wel een slimme strategie omdat we toch al gewend zijn dat we dit geld uitgeven. En dit leidt op lange termijn tot een besparing aan uitgaven aan rente. Overigens zeggen we de creditcard ook op, zodra deze is afgelost.  

Hoe bewust ga jij om met je geld?

zondag 11 maart 2012

Onze eetgeschiedenis

Hoe mijn man en ik naar voeding kijken is in de loop van de jaren enorm veranderd. Wij hebben eten altijd al erg lekker gevonden en gaven daar ook altijd al behoorlijk wat aan uit. Dat is op zich niet heel anders geworden. Alleen is het soort eten wel heel anders geworden.

  1. In de begintijd van onze relatie gingen we meerdere keren per week uit eten, kookten we met regelmaat met behulp van pakjes en zakjes, hadden we altijd wel snoep, koek, chips en chocolade in huis. Werd er dagelijks frisdrank gedronken, koffie met sloten suiker, thee met sloten suiker gedronken en al wat meer. We genoten van het bourgondische leven en hadden daar behoorlijk wat geld voor over.
  2. Langzaam aan begon ik koken steeds leuker te vinden. Heb ontelbare malen monchoutaart gemaakt, die we dan gerust in een weekend met zijn tweetjes opaten. Ook begon ik steeds meer dure en luxe gerechten te koken. Meerdere gangen met allerlei ingrediënten en snufjes.
  3. Nog weer later is een weekmenu geïntroduceerd. Toen haalden we eens per week alle boodschappen en stelden we een menu samen. Dat was ook de start om rekening te houden dat het weekmenu afwisselend moest zijn en zowel uit gerechten met vlees, als met vis, als vegetarisch moest bestaan. En ook begon het wisselen met verschillende groenten en sausjes. Vaak waren dit gerechten uit de Allerhande. 
  4. Nadeel van die gerechten van Allerhande is dat alles op vier personen is toegesneden terwijl wij toch echt met twee personen waren. Het resultaat was dat we standaard te veel aten en het restje werd weggegooid. Bijna dagelijks belandde er wel goed voedsel in de prullenbak. Dat voelde niet goed dus op een gegeven moment ging direct de helft uit de pan in een plastic bakje dat later in de vriezer ging. Op die manier had je ook voor als je eens geen zin had om te koken een zelfgemaakte maaltijd in de vriezer die even ontdooid en opgewarmd moest worden.
  5. Nog weer later kwam onze kleine meid in ons leven en vanaf een maand of zes a zeven wilden we met haar ook gaan starten met vast voedsel. Wij hadden ons ingelezen op de Rapley-Methode en wilden haar op deze manier kennis laten maken met voedsel. Wij wisten al meteen dat we haar niet wilden groot brengen met potjes maar dat we haar echt eten wilden geven. Het boek van Stevan Kleintjes en de visie van Michael Pollan op pure voeding sprak ons enorm aan. We besloten om haar echt eten en pure voeding te geven, omdat we de meerwaarde voor haar gezondheid heel goed zagen. 
  6. Tegelijkertijd aten wij nog allerlei voedsel dat niet binnen deze visie paste. Dat was heel raar want richting haar waren we heel fanatiek in wat gezond en niet gezond was en zelf aten we hetgeen we richting haar als "troep bestempelden". We realiseerden ons dat dit voor haar en ons op de lange termijn geen slimme en goede strategie was en besloten  ook zelf het roer om te gooien.Vanaf dat moment hadden we de volgende eetregels:
  • Eet voor je een honger gevoel krijgt. Ten minste 5 porties per dag.
  • Eet pure producten die niet of zo min mogelijk bewerkt zijn.
  • Eet geen voedsel waar suiker of suikervervangers (light, aspartaam, honing, agavesiroop. kokosbloesem, etc) in zijn verwerkt.
  • Eet geen voedsel waar harde plantaardige vetten (de zogenaamde transvetten) in zitten.
  • Eet geen  voeding waar geur-, kleur en/of smaakstoffen aan toegevoegd zijn.
  • Eet geen vlees waar preventief antibiotica aan is gevoerd, water aan is toegevoegd, afkomstig uit de bioindustrie.
  • Eet geen groenten en fruit die zijn behandeld met bestrijdingsmiddelen.
  • Eet geen producten met witmeel, maar kies juist voor de volkorenvariant die zo min mogelijk is bewerkt. Eet ook zilvervliesrijst in plaats van witte rijst en volkorenpasta in plaats van pasta op basis van tarwebloem.
  • Eet alleen volle zuivel en niet de magere of halfvolle variant. Dat geldt voor melk en yoghurt, maar bijvoorbeeld ook voor boter (eet roomboter in plaats van margarine of halvarine)
  • Houd ongeveer de portiegrootte van het voedingscentrum aan.  De hoeveelheid zuivel en brood liever wat minder, de hoeveelheid verse groenten en fruit liever wat meer. 
Zo gezegd zo gedaan. We begonnen te leven volgens deze eetregels en we merkten dat het leven er makkelijker op werd. Heel veel producten kochten we niet meer omdat ze niet meer binnen onze regels vielen. We ontdekten de biologische supermarkt en werden daar vaste klant omdat in de biologische supermarkt gewoon veel meer voeding is te vinden die voldoet aan bovenstaande regels. En dat was eigenlijk wel heel erg fijn!

Ik at meer dan ik ooit had gedaan (in hoeveelheden, niet in calorieën), had nooit honger en viel in een gestaag tempo af. Langzaam aan begon ik me ook steeds beter te voelen. Weg was de vicieuze cirkel waarbij ik voedsel met veel suiker at omdat ik een dip in de suikerspiegel had, ik me heel even voldaan voelde om vervolgens weer een suikerdip te krijgen.

En nog veel beter, had ik het jaar daarvoor letterlijk iedere maand een keelontsteking gehad en meerdere antibioticakuren gehad, vanaf het moment dat het eetpatroon was omgegooid heb ik geen enkele keelontsteking meer gehad. Kortom een hele verbetering die ons leven 100% ten goede heeft gekeerd.

Zijn onze regels streng en rigide? Ja behoorlijk. Vind ik het 't waard? Ja absoluut. Ik zit lekker in mijn lijf, voel me weer mooi en vrouwelijk en bovenal ik ben lichamelijk gezond en fit wat het leven gewoon een heel stuk makkelijker maakt. Ook de gezondheid en lijn van mijn man is enorm ten goede verbeterd en onze kleine meid is een gezonde peuter die enorm van eten en haar glaasje water kan genieten.

En het leuke is .... ook met bovenstaande regels kun je nog steeds erg lekker en bourgondisch eten!!!

Wie of wat heeft jouw kijk op voeding veranderd en wat heeft dat je gebracht?







donderdag 8 maart 2012

The story of stuff

Ik werd van de week op "the story of stuff" geattendeerd. Dat is een documentaire van ongeveer 20 minuten die inzicht geeft in problemen die het (huidige) productieproces veroorzaakt en een beeld geeft wat de effecten zijn van de consumptiemaatschappij.



Hoewel een aantal zaken tamelijk 'obvious' zijn in het toch confronterend om zo gepresenteerd te krijgen, het drukt je toch weer even goed met de neus op de feiten en maakt je meer bewust waarom je andere keuzes wilt maken.

Wat heeft jouw bewustzijn vergroot?

10 dingen uitdaging (week 1 en 2)

Geïnspireerd door het blog bewuste-eenvoud.blogspot.com ben ik gestart met een initiatief om wekelijks 10 dingen weg te doen waar we toch niets meer mee doen. Wegdoen kan zijn weggeven, weggooien, verkopen, naar de kringloop doen en al wat niet meer. Ik kom namelijk meer en meer tot de conclusie dat spullen maar spullen zijn, maar dat ze wel ruimte vragen in je huis maar ook in je hoofd, doen en laten. Spullen moeten worden opgeruimd, opgeborgen, onderhouden. En net als je iets nodig hebt, blijk je dusdanig veel spullen te hebben dat je het niet kan vinden en nog een keer moet kopen. In plaats dat spullen je bezig zijn, begin je steeds meer zelf het bezit te worden van je spullen.

Ik doe dus pas op de plaats!

Resultaat van opruimpoging 1:
1. Laatje met allerlei bonnetjes (opgeschoond en bij oud papier gedaan)
2. Twee dienbladen (kringloop)
3. Presenteerblaadje met 4 bijpassende kommetjes (kringloop)
4. Melkkannetje en suikerpotje (kringloop)
5. Tas op wieletjes (kringloop)
6. Allerhande boeken te koop op bol.com (maar bah dat vlot nog niet echt dus gooi dadelijk de prijzen omlaag)
7. Twee tevlonpannen (kringloop)
8. Kaarsjeshouder en een klein tasje met een kompas (kringloop)
9. Glazen flessen en potjes (glasbak)
10. Lege batterijen weggebracht

Eenmaal begonnen ben ik zo fanatiek dat ik behalve het bovenstaande ook alweer verzameld heb voor week 2. Ja nu is het nog makkelijk, maar op een gegeven ogenblik is het natuurlijk moeilijker om inspiratie te vinden.

Resultaat van opruimpoging 2:
1. Zeven verschillende senseokopjes (gaan naar kringloop, zitten in plasticbak nu)
2. Theelichtje en waxinehouder (kringloop)
3. Zes steakmessen en 8 fonduevorkjes (kringloop)
4. Schaal van aardewerk met schaaltje erin voor tapas (kringloop)
5. Vacuumpomp t.b.v vers houden van wijn (kringloop)
6. Zes champagneglazen (kringloop)
7. Klein glazen bloemenvaasje (kringloop)
8. Diverse handleidingen van apparatuur die we niet meer hebben (oud papier)
9. Twee paar schoenen te koop aangeboden.
10. Vetbolletjes voor vogels buiten opgehangen (veels te laat natuurlijk) [redface]


Het netto-resultaat is een halve lade ruimte over in de keuken en twee planken kastruimte over in de bijkeuken. Dit voelt goed!!!

Valt er bij jou nog iets te de-clutteren???

Bewust eten

Als het op bewust leven aankomt durf ik te stellen dat ik al een eind op pad ben, maar ook dat de weg naar de top nog een lange wandeling is. Terwijl ik dit typ zie ik een beeld van een berg met een kronkelweggetje naar de top op mijn netvlies verschijnen. Conclusie, ik ben onderweg maar ik ben er nog niet. En dat is goed, want het is een mooie wandeling.

De laatste twee jaar hebben in het teken gestaan van bewust eten. Dat begon naar aanleiding van de simpele vraag waarom ontbijtkoek beter zou zijn, dan 'gewone' koek voor een kindje van amper een jaar. Degene die de vraag stelde, een voedingsdeskundige, wist het antwoord niet en dat zette mij aan het denken. Het maakte mij ervan bewust dat voeding die 'in de volksmond' als gezond gezien worden, lang niet altijd gezond is.

De vraag spoorde me aan om te onderzoeken wat ik nu eigenlijk echt gezond vind en wat bleek, mijn idealen stonden mijlenver van het eetgedrag dat ik tot dan toe mezelf had eigen gemaakt. Inmiddels al weer bijna twee jaar geleden heb ik het roer omgegooid en heb bewust stappen genomen om ons voedingspatroon te veranderen.

Het resultaat mag er zijn:

  • Betere gezondheid en weerstand
  • Van kledingmaat 46 naar 36
  • Voel me fit en vrij

Voor mij is bewezen dat bewuste keuzes tot heel fijne resultaten kunnen leiden. Bewust kiezen hoeft ook niet dwangmatig te zijn of beperkend te zijn. En bewuste keuzes kunnen juist tot meer vrijheid leiden.

Welke bewuste keuzes maak jij?