vrijdag 30 maart 2012

Kinderen kosten een boel .. of valt het mee?

Het is feest in huize Vlindertjelief! Nog zeven nachtjes slapen en er komt een beebje bij. Een nieuw pleegkindje. Joh wat hebben we er een zin in. Het kleine ventje is net drie maanden oud en heeft (nu al!!) kledingmaat 68. We weten het krap een week dus het huis is in rep en roer om plaats te maken voor dit mooie ventje. Wat hebben we er een zin in, wat voelen we ons dankbaar dat wij deze taak mogen vervullen!

Ben je net bezig met budgetteren, duurzaam doen, consuminderen, etc, komt er een baby op je pad. Hoe doe je dat dan? Ben meteen de zolder opgedoken en heb alle manden met kleertjes die van kleine meid zijn geweest afgespeurd om "neutraliteit". Roezeltje of roze, of rokje is nee, gewoon neutraal was ja. Op die manier had ik al aardig wat bij elkaar.

Vervolgens een wiegje van een vriendin van me geleend. Zij heeft twee jongens en heeft me twee zakken met kleertjes meegegeven. Resultaat: meer dan genoeg kleertjes in maat 68. Kinderwagen, wipstoeltje, maxicosi, box en al van dat meer hadden we nog en kan allemaal prima nog een keertje mee.

Dan kom je uit op luiers. Dat is een dure, verspillende uitgave. Dag in, dag uit doe je ze aan, gebruik je ze 1 keer en gaan daarna de prullenbak in. In onze woonplaats is geen aparte inzameling dus hergebruiken en recyclen valt ook nogal tegen. Daar is gelukkig een oplossing voor: wasbare luiers.

Voor kleine meid destijds al (deels tweedehands) gekocht en gebruikt en nu worden deze dadelijk door kleine man ook weer gebruikt. Wasbare luiers zijn ideaal, makkelijk, energiezuinig en goed voor je portemonnee. En denk je dat dat maar vies en onhandig is? Nou dat valt allemaal ontzettend mee. Je hebt de leukste luiertjes tegenwoordig. Die zien er bijna als pampers uit alleen dan van stof met een klittebandje of drukknoopjes om dicht te doen. Ze hebben geweldig leuke stofjes en printjes die ook nog eens heerlijk fluffy aanvoelen. Het is bijna een fashion-item. En dan het vieze, die poep die je in de was doet. Je hebt speciale inlegvellen die je in de luier legt. Plast je beeb alleen dan doe je die inlegvellen gewoon mee in de was. Poept je beep dan gooi je hem weg. Veel minder afval, maar ook niet de viezigheid van poepspoelen en al dat soort naars.

Bijkomend voordeel, je kindje voelt sneller het resultaat van een plas en is doorgaans sneller zindelijk. En zijn al je kinderen uit de luiers, dan verkoop je ze tweedehands. Daar is echt vraag naar en zo krijg je nog een deel van je investering terug. Eerlijk waar, ideaal!
 
Qua bijvoeding valt er ook een boel te besparen. Je kan aan babyhapjes, pjamapapjes, danoontje toetjes, fruithapjes, diksap en al dat soort dingen meer mee doen. Je kan ook besluiten om al die gekke dingen niet te doen en je kind gewoon puur eten te geven. Gewone volle yoghurt, normaal fruit, water in plaats van diksap, een bruine boterham met roomboter in plaats van een witte boterham met chocoladehagelslag en al dat meer. Niet alleen is het veel gezonder, het scheelt ook nogal wat in geld. En wil je het jezelf en je kindje helemaal makkelijk maken dan kies je er niet voor om alles te pureren, maar kies je voor Rapley.

Mag een kind dan helemaal niets kosten? Ach natuurlijk wel! Alleen hoeft het allemaal ook niet zo duur te zijn als we allemaal maar denken.

Ajajippiejippiejee! Er komt een baby! Jippiejippiejeeeeeeee!!!!!!








4 opmerkingen:

  1. Wat bijzonder, een pleegkindje erbij.
    Heel veel baby-plezier gewenst!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel, dat gaat lukken! Ik vind het zelf ook heel bijzonder.

      Verwijderen
  2. Geniet van dit kindje! Is het duidelijk hoe lang het kleine ventje bij jullie mag blijven? Mijn man heeft een pleegbroer en -zus, ze zijn bij hen opgegroeid tot ze het huis uit gingen. Maar er zijn ook kindjes gekomen en gegaan, waarmee hij nu geen contact meer heeft.
    Over wasbare luiers gesproken, ik gebruik ze ook voor mijn tweeling! Het extra werk dat je eraan hebt, valt goed mee. Het bespaart geld en toch ook niet onbelangrijk: het is milieuvriendelijk.
    Ik kwam toevallig op je blog en ga je volgen!

    Geniet van je beebje en je kleine meid!

    groetjes,
    Nena

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi, hoi, Leuk dat je reageert. De kleine baby is op Goede Vrijdag gearriveerd, voor ons de beste Goede Vrijdag ooit. Wasbaar bevalt ons inderdaad goed. Voor kleine meid deden we dat al en voor kleine man hebruiken we de luiertjes nu. Heerlijk. Het is even een nieuw wasritme vinden, maar het scheelt een boel. Een boel geld en een boel verspilling. Voelt gewoon goed om het zo te doen. Ik bedacht van de week dat ik pampers eigenlijk maar ouderwets vindt (steeds maar weggooien) zo "old school"

      Wij zijn een pleeggezin dat perspectiefbiedende zorg aanbiedt, in principe krijgen wij dus alleen kinderen toegewezen die echt langdurig (tot 18 want dan is het geen pleegzorg meer) bij ons mogen wonen. Dat betekend dat de ouders meestal in dusdanige omstandigheden verkeren dat terugkeer echt niet mogelijk is.

      Bijzonder dat je van nabij zelf ook pleegzorg kent. Ik vind het zelf heel fijn dat wij dit mogen doen.

      Genieten lukt, met de grote G ....

      Groetjes, Vlindertjelief

      Verwijderen