maandag 19 maart 2012

Handige budgetprincipes van Teljecenten

Toegang tot internet vind ik toch wel vaak een zegen. Ik heb er al zo vaak informatie kunnen vinden, contact kunnen leggen met mensen en ook al aardig wat aankopen bij verschillende webshops gedaan.

Budgetteren is een onderwerp wat mij momenteel nogal bezighoudt. We hebben het financieel prima, maar wat er in gaat, gaat er eigenlijk als vanzelf ook weer uit. Wij zijn gaan leven naar ons geld en dat is prima, als dat is wat je wilt, maar eigenlijk vinden wij het van de zotte. Wij zouden makkelijk een behoorlijke som kunnen sparen. De laatste weken hebben dus in het teken gestaan van inzicht krijgen in de financiële situatie zoals ik  eerder schreef. Deze acties hebben ook resultaat want de creditcardschuld is inmiddels met 65% verminderd.

Om terug te komen op het handige internet, wil ik je attenderen op het blog van Tel je centen! van Pedro. Dit blog gaat zoals meer blogs over geld besparen en geeft handige tips hoe je je rekeningenstructuur en geldstromen beter kunt managen via zijn principes voor het huishoudbudget. Hij heeft een heldere kijk op financiën en stelt gratis een sjabloon ter beschikking waar je alles in kan bijhouden.

Voor ons was en is dit precies dat zetje wat we nog nodig hadden. We hadden inmiddels een overzicht gemaakt met reëel te verwachten uitgaven en inkomsten. We wilden dat vervolgens omzetten naar een budget, maar liepen vast in een aantal praktische zaken. Zijn aanpak om voor vaste lasten en voor dagelijkse uitgaven twee verschillende betaalrekeningen in gebruik te nemen, lijkt ons erg praktisch. Op deze manier heb je geborgd dat de vaste lasten altijd betaald worden en geef je alleen dat geld uit aan de 'dagelijkse uitgaven' dat binnen het budget past (ook voor de dagelijkse uitgaven hanteer je een budget en hetgeen je meer binnenkrijgt dan gebudgetteerd is zet je direct op je spaarrekening).

Hiermee introduceren we dan wel een nieuwe betaalrekening (wat wel weer geld kost), maar omdat mijn man en ik onze persoonlijke betaalrekeningen, die we nog maar amper in gebruik hadden, stopzetten komen we qua bankkosten uiteindelijk goedkoper uit.

We hebben nu nog even 'gekke' maanden waarin we allerlei financiële zaken aan het rechtzetten zijn, zoals versnelde creditcardaflossing en versnelde studieschuldaflossing en een deel hypotheekaflossing, maar als we dat gedaan hebben gaan wij ook via deze systematiek met onze financiën om. Hiermee leggen we dan een goede financiële basis die duidelijkheid geeft.

Waar vind jij interessante financiële informatie en tips?



Geen opmerkingen:

Een reactie posten