maandag 12 maart 2012

Meten is weten


Zucht, steun ... poeh wat ben ik moe! Samen met mijn man ben ik begonnen met het verkrijgen van inzicht is onze financiële situatie. Er zijn twee dingen over te zeggen:

1. We hebben nog een lange weg te gaan.
2. Er valt een boel "winst" te behalen.

 Dit klinkt wellicht heel erg dramatisch. Nou zo is de situatie gelukkig ook weer niet. Wij verkeren gelukkig in de omstandigheden dat we het financieel behoorlijk goed hebben. Maar ... wat er binnen komt, gaat er ook net zo makkelijk weer uit. En dat kan allemaal best wat bewuster.

We hebben een overzicht gemaakt met daarin alle maanden van het jaar, onderverdeeld in een aantal categorieën: netto-inkomsten, vaste lasten, abonnementen, aflossingen (creditcard en studieschuld) en variabele uitgaven. Het overzicht is inmiddels dusdanig compleet dat we zelfs de 10 euro voor de klantenkaart van de Gall & Gall hebben begroot. We zijn dus al best een heel eind op weg om inzicht te verkrijgen. Verder zijn we gestart vanaf 1 januari 2012 dus ook van de eerste maanden van dit jaar hebben we nu een overzicht. Alleen sluitend is het nog niet. Zucht ....

Behalve het verzuchten over de hoeveelheid werk die het heeft gekost, wil ik ook wel even een heel blij geluid laten horen. We hebben namelijk inzicht en het is duidelijk dat we er behoorlijk goed voor staan. We zouden heel erg makkelijk moeten kunnen sparen en aflossen en ook kunnen we onze lasten behoorlijk eenvoudig reduceren. Inmiddels zijn de eerste acties ingezet:

  1. Opzeggen diverse abonnementen en klantenkaarten.
  2. Deelname aan loterijen verminderd.
  3. Via Vereniging Eigen Huis meegedaan aan het initiatief voor collectieve energie inkoop. Deze overstap levert ons, zonder ons energieverbruik aan te passen, een besparing van om en nabij 300 euro op jaarbasis op.
  4. Met onze schoonmaakster afgesproken dat ze in het vervolg minder uren per week komt.
We hebben inmiddels ook al besloten om het geld dat we per maand besparen door deze acties te gebruiken om onze creditcardschuld versneld af te lossen. Dat leek ons wel een slimme strategie omdat we toch al gewend zijn dat we dit geld uitgeven. En dit leidt op lange termijn tot een besparing aan uitgaven aan rente. Overigens zeggen we de creditcard ook op, zodra deze is afgelost.  

Hoe bewust ga jij om met je geld?

3 opmerkingen:

  1. Het is de beste methode om te beginnen met consuminderen. Minder uitgeven en dat wat je dus nu niet meer uitgeeft gebruiken om lopende schulden af te lossen.
    Hier gaan we zoveel mogelijk bewust om met geld, maar elke keer kijken waar wat gebleven is, houd je scherp.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel voor je reactie. Mij lijkt het ook een goede en logische stap. Vanmiddag tijdens een wandeling door het winkelcentrum merkte ik dat het inzicht in de financiën, of eigenlijk het inzicht in de verspilling, zorgde dat ik veel minder de neiging had tot impulsaankopen.

      Verwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen