vrijdag 16 maart 2012

Over het aanpassen van je huis, gebrek aan energiebewustzijn en gietijzeren pannen

In 2005 hebben wij onze huidige woning gekocht. Er moest toen nog heel veel aan gebeuren. Het was en is een mooie ruime hoekwoning, maar van binnen was het niet geheel (of beter gezegd, geheel niet) naar onze smaak. Om een plaatje te schetsen: woonkamer die geel met oranje was behangen, overal sierlatjes met kleurtjes, lambrisering die tegen de muren was geplakt in weer een andere kleur. Een blauw met geel geverfde trap, met onder de trapleuning bloemetjesbehang en boven de trapleuning streepjesbehang. Alle slaapkamers hadden weer andere behang en verflagen en alle deuren, kozijnen en ramen waren ook nogal bont geverfd. Verder was er nooit wat aan onderhoud gedaan, dus een oude keuken, oude badkamer, oude cv ketel, mooie ruime maar sterk verwilderde tuin, en ga zo maar door.

Destijds heb ik een budget opgesteld om te berekenen hoeveel het zou kosten om onze wensen in te passen. Toen bleek dat dit budget ook financieel haalbaar was zijn we overstag gegaan en hebben het huis gekocht. Achteraf bleek dat het budget dat ik had opgesteld zeer realistisch was geweest, dat was heel erg prettig want daardoor waren er geen heel grote tegenvallers. Terwijl je toch wel vaak hoort dat dit vaak het geval is.

Inmiddels hebben we er vreselijk veel aan gedaan: nieuwe keuken, alle muren netjes gemaakt en laten spuiten, nieuwe cv ketel, elektra aangepast, nieuwe badkamer, alles geverfd (zowel van binnen als van buiten), trap laten 'bekleden' met Upstairs, tuin compleet aangepast, opnieuw laten bestraten en een mooi tuinhuis met groot overdekt terras laten plaatsen. Kortom, het huis heeft aan alle kanten een ontzettende upgrade gekregen. Met 1 ding hebben wij echter nooit veel rekening gehouden en dat is hoeveel energie deze upgrades verbruiken. Een belangrijk voorbeeld daarvan is onze kookplaat. We hebben een prachtige zespits inductieplaat gekocht. Heel erg mooi, eenvoudig schoon te maken en praktisch. Alleen zit er wel een perilexschakelaar op wat inhoud dat hij absurd veel stroom trekt. Onze combinatieoven is ook prachtig en ooh zo praktisch ... maar eigenlijk heb ik helemaal geen idee hoeveel stroom deze verbruikt. En dan het aparte nespresso koffiezetapparaat, de waterkoker, de ....
...... Ik denk dat mijn punt nu wel duidelijk is.

De mooie kookplaat heeft overigens ook een groot nadeel. Door het hoge vermogen kan hij ook echt enorm heet worden (hij koelt snel weer af dus geen tot weinig brandgevaar voor handen) en dat is niet goed voor je pannen. Zeker pannen met een tevlonlaag kunnen daar slecht tegen. Dan kook je een dure pan met tevlonlaag (want degenen die geschikt zijn voor inductie zijn duurder dan de 'reguliere' tevlonpannen) en binnen het jaar zijn ze weer kapot. Dat principe van maar 1 jaar met een pan kunnen begon me steeds meer tegen te staan. Ik vind het gewoon ontzettend zonde. Verder voelde het ook steeds minder goed om al onze heerlijke verse biologische eten in zo'n pan van tevlon te mikken gezien het potentiële gevaar van giftige stoffen die afkomstig zijn uit de tevlonlaag.

We hebben dus geïnvesteerd in goede en duurzame pannen. We hebben een grilpan, een hapjespan en een wok van het fameuze merk Le Creuset gekocht. Alle drie van gietijzer. Gietijzer gaat een leven lang mee, is zuiniger in gebruik (want het houdt de warmte langer vast) en er komen geen giftige stoffen vrij. Eerlijk is eerlijk, het was een fikse uitgave. Ongeveer 2 keer zo duur als dat je dit type pannen zou kopen met een tevlonlaag. Echter na 2 jaar hebben we de investering er al uit en het is echt geweldig koken. Heel regelmatig doe ik ook ons keukenkastje open om te gluren naar onze mooie pannen. Ik ben er wel zo ontzettend blij mee!

Tsja waar moet ik deze uitgave nu onder scharen. Het is flink veel geld en ik had natuurlijk gietijzeren pannen kunnen zoeken op een rommelmarkt. Dan was ik goedkoper en duurzamer uit geweest. Aan de andere kant hoef ik nu ik geen tevlonpannen meer heb, niet ieder jaar meer een nieuwe pan te kopen. Dat is dan wel weer goed. Zelf heb ik heel tevreden en blij met de aankoop en koken wij iedere avond met nog meer plezier in onze nieuwe keuken en maak ik mezelf wijs dat het ook nog eens veel beter smaakt dan voorheen .....


2 opmerkingen:

  1. ik ben ook erg blij met creuset. En inderdaad meestal denk je niet bij alles na wat het energieverbruik is. Wij hebben een jaar geleden zo'n huis gekocht zoals jij het onschrijft. We doen alles zelf en hebben er dus twee jaar voor uitgetrokken. dat is realistisch. Voor de keuken hebben we duurdere apparatuur gekocht die energiezuiniger is en snel. Ben er erg blij mee, maar laatst riep iemand, ja of je nu duur koopt en weinig verbruikt of goedkoop koopt en veel energie verbruikt maakt dan niet zoveel uit. Dat kan, maar ik ben toch blij met onze keuze.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je kan nou eenmaal niet alles meenemen en mee laten wegen in je beslissingen. Ik streef geen perfectie na maar probeer te zoeken naar een betere balans. Vroeger kocht ik het zonder over dat soort dingen na te denken. Ik had behoefte aan iets, kon het betalen, dus kocht ik het.

      Verwijderen