zaterdag 9 juni 2012

Biologisch en goedkoop?

Goede voeding vind ik belangrijk. Goede voeding betekent voor mij dat er zorg aan besteedt is. Biologisch is wat dat betreft voor mij heel logisch. Volspuiten met antibiotica, het toevoegen van allerlei geur-, kleur en smaakstoffen, veelvuldig gebruik van bestrijdings- en conserveringsmiddelen zijn voor mij praktijken die goede gezonde voeding, die je lichaam voedt, in de weg staan. Het brengt echter wel een kostenplaatje met zich mee. Biologische voeding heeft een hogere prijs dan niet biologische voeding. Op zich vind ik dat niet erg want ik kan me indenken dat deze manier van produceren letterlijk meer geld kost en ik vind het wel zo eerlijk om een goede en eerlijke prijs voor een product te betalen.

Maar toch wringt het soms wel. Dan reken je af bij de biologische supermarkt (wij gaan bijna voor alles naar Ekoplaza) voor al je biologische boodschappen en denk je: AU! Dat is best heel veel geld. In het aanbod bij de winkel zelf kijk ik behoorlijk goed naar de prijzen en kies de goedkopere merken boven de duurdere. Dat scheelt aardig wat, maar het blijft prijzig. Van de week was ik toevallig de tomatenpuree vergeten en ging ik naar de Plus bij ons in de wijk en zag daar biologische producten staan die goedkoper zijn dan bij de Ekoplaza. Daar werd ik best een beetje chagarijnig van. Ga ik speciaal naar de biologische supermarkt, die gespecialiseerd is in bio en dan verkopen ze bij een niet-bio winkel goedkopere biospullen dan bij de biowinkel.

Een vriendin wist me te vertellen dat Lidl en Aldi tegenwoordig ook veel bio hebben voor weinig. Ik begin me zo langzamerhand twee dingen af te vragen.

Namelijk:
  1. Is bio echt bio? Oftewel, wordt overal hetzelfde verstaan onder biologisch en hoe groot zijn de verschillen tussen de verschillende keurmerken? 
  2. Hoe kan ik besparen op de boodschappen zonder in te leveren op principe dat het bio moet zijn?
Hoe zie jij dat?

2 opmerkingen:

  1. Als het echt bio is, dan heeft het een keurmerk gekregen. Maar inderdaad bij Lidl enz. heb je tegenwoordig ook veel bio. Maar ook eco-schoonmaakmiddelen vind je in supermarkten als jumbo. Veel goedkoper dan de bekende merken.
    Sommige mensen zijn daar tegen omdat men de commercie niet wil steunen.
    Besparen kan je denk ik door eens de reguliere winkels in te gaan en te kijken wat het aanbod is en de daaraangekoppelde prijs. Heb ik ook gedaan. Eens in de zoveel tijd ga ik daarom bijv. naar Jumbo , Lidl of AH.
    Verder kun je kijken wat naar jouw smaak echt bio moet zijn vanwege de stoffen die erin zitten en welke dingen je best niet-bio of niet-eko kan kopen. Ik koop bijvoorbeeld gewoon wc-papier omdat het bijna altijd gerecycled materiaal is ( zie keuringsdienst van waarde), vlees eet ik bio, maar sommige vruchten eten we niet bio omdat daar niet of nauwelijks op gespoten wordt.
    Denk aan dirty dozen en clean fifteen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. WC papier kocht ik inderdaad ook al niet biologisch. En indien we de herkomst van het vlees kennen gebeurt het soms ook wel dat we niet biologisch vlees eten. Een goed voorbeeld is wildrundvlees punt nl.

    De dirty dozen en clean fifteen deed ik nog niet zo veel mee. Ga daar wat beter opletten. Plus dat ik inderdaad andere winkels wat meer ga afspeuren naar aanbiedingen en aanbod.

    Vandaag bij aldi in iedergeval 5 liter schoonmaakazijn gekocht voor 1,99. Daar krijg ik bij de biologische winkel amper een liter voor.

    BeantwoordenVerwijderen