zondag 10 juni 2012

Bespaar- en verdienvirus is losgebarsten

Ik word me steeds bewuster van geld en dat is best een proces. Wij hebben het financieel dusdanig goed dat we eigenlijk niet na hoeven te denken wat er uit gaat. Nee, we zijn niet stinkend rijk maar blijkbaar verdienen we wel goed genoeg om zonder financiële moeite onze eigen levensstijl te kunnen volhouden. En die levensstijl was altijd behoorlijk ingericht op gemak en luxe.


Op onze manier letten we wel goed op. Wij betalen al jaren de hypotheek bruto zodat we eens per jaar een flink bedrag terug ontvangen van de belasting dat we weer terug investeerden in het huis of aan andere grote zaken uitgaven. In het aanleggen van de tuin, het vervangen van de CV, het verven van het huis, het plaatsen van een nieuwe trap, de aanschaf van een nieuwe auto, etc. Door het op jaarbasis terug te ontvangen, werd bij ons voorkomen dat het in de grote hoop verdween en we eigenlijk geen idee zouden hebben wat we ermee gedaan hebben.

Hoe langer hoe meer kreeg ik het gevoel dat er iets niet klopte. Zoveel geld in omloop, maar sparen lukte ons niet. Zoveel geld in omloop, maar niet echt het gevoel van grip. Het voelde als verspilling. En dat is het natuurlijk ook gewoon. Inmiddels hebben we een aantal acties genomen en het resultaat wordt zichtbaar en voelbaar. Voelbaar omdat we inmiddels de creditcardschuld en studieschuld hebben afgelost. Verder een aantal abonnementen en dergelijke opgezegd waardoor onze maandlasten flink omlaag zijn gegaan.

Maar het belangrijkste is wel dat we nu inzicht in onze financiële situatie hebben en er ook echt grip op hebben. We hebben nu een budget voor de vaste lasten en een apart budget voor de dagelijkse uitgaven voor eten, drinken, verzorging en leuks. In de vaste lasten hebben we al flink gesneden en nu zijn we aan het kijken hoe we in de dagelijkse zaken bewuster met geld om kunnen gaan. Het voelt ook echt anders. We geven beiden bewuster geld uit met als resultaat dat het er minder uitvliegt.

Inmiddels is ook duidelijk dat wij op jaarbasis een flink bedrag opzij kunnen leggen om versneld op onze hypotheek in te gaan lossen. We hebben inmiddels een doelspaarrekening geopend en gaan daar vanaf volgende maand iedere maand 500 euro op storten. Dat moet goed mogelijk zijn want voorheen waren we die 500 euro kwijt aan aflossing en abonnementen. Dat in aanvulling met de jaarlijkse teruggave van de hypotheekrente zou samen toch een mooi sommetje moeten worden in vijf jaar tijd, zodat we over 5 jaar mooi een flinke som kunnen aflossen. Zie hier een doel!

Los jij extra op je hypotheek af? Waarom wel of niet?


2 opmerkingen:

  1. Wat heb je een leuke blog een verademing om te lezen. En ik denk de eerste die ik lees die ook een studieschuld heeft gehad ;)
    5 jaar is op zich een mooi doel, maar waarom doe je het niet elk jaar? Ik heb het idee dat de rente op jullie hypotheek waarschijnlijk hoger is dan die jullie op je spaarrekening zullen krijgen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat leuk dat je een berichtje achterlaat. Inmiddels weten we dat onze rentevastperiode over drieeneenhalfjaar afloopt. Dus de spaarperiode is wat ingekort. Verder gaan we eerst een aflossingsvrijdeel alvast aflossen. Voor het andere deel moeten we uitzoeken of extra aflossen geen extra kosten met zich meebrengt.

      Verwijderen