woensdag 28 november 2012

Een kastje per dag ...

Je kent vast het principe van een kastje per dag wel. Iedere dag 1 kastje of plankje of laatje opruimen en zo raakt je huis steeds meer op orde. Een erg leuk initiatief, vind ik. Hier worden niet op dagbasis kastjes opgeruimd, maar toevallig heb ik dit weekend wel tijd besteed om een specifiek kastje weer eens helemaal op te ruimen en dat voelde heerlijk. Dit keer was dat het apothekerskastje waar wij vooral kruiden in bewaren.

Wij koken zonder pakjes en zakjes en ik maak al jaren een weekmenu. We beschikken dus over nogal een arsenaal aan recepten en veelgebruikte kruiden. Naast verse kruiden gebruiken we ook nogal wat gedroogde kruiden. Die kruiden kopen wij in zakjes en die zakjes gieten we weer over in handige potjes die je bij het Zweedse warenhuis kan kopen.

Sommige potjes waren inmiddels leeg, terwijl we de desbetreffende kruiden in een zakje, al aangebroken maar weer dichtgeplakt, hadden zitten. Op enkele potjes was geen sticker geplakt waardoor het lastiger te achterhalen was wat voor kruiden erin zaten. Er zaten een paar aangebroken doosjes met biologische bouillonblokjes (je weet wel die zonder E621 en andere meuk) in en zo nog wel meer dingen zoals een zakje met Himalayazout, een zakje met vanillestokjes (die heb ik direct gebruikt om vanille-extract mee te maken), een doosje met klontjes rietsuiker (voor de visite die suiker gebruiken en voor de enkele recepten waar nog suiker in gaat) en van al dat meer.

Dat hebben we allemaal weer netjes georganiseerd. Alle kruiden netjes in potjes gedaan. De bouillonblokjes, het zout en de suiker in lege glazen potjes gedaan (wij bewaren regelmatig de glazen potten van de notenpasta voor dit soort bestemmingen). Het kastje netjes schoongemaakt, alles er netjes ingezet. En klaar is Kees, alles weer helemaal netjes. Wat een weelde! Helemaal lekker!

Joh ... zou ik ooit een echte huisvrouw worden? En weet je, op een bepaalde manier is dat wel zo. Onze levensstijl verandert stilletjes aan steeds meer. Het voelt inmiddels heel normaal om gewoon niet meer met pakjes en zakjes te koken, het voelt heel normaal om zelf wasmiddel te maken, het voelt heel normaal om kleertjes zo bewust mogelijk (liefst 2e hands en anders biologisch/fairtrade) te kopen, het voelt heel normaal en leuk om zelf brood te gaan bakken, het voelt ook geweldig en leuk om me te oriënteren op zelf vlees malen. Het voelt steeds fijner en logischer om tijd te besteden, die we voorheen juist probeerden te besparen.

Het lijkt rijkdom om voorgesneden groente te kopen en daar een maaltijd mee in elkaar te flansen, maar eigenlijk is het gemak en geeft het een gebrek aan voldoening. Het is zo makkelijk om een pak wasmiddel (in de aanbieding) te kopen en daarmee de was te doen, maar eigenlijk kost het maken maar amper tijd (als het een uur is op jaarbasis dan is het veel) en zo geldt dat voor veel van deze dingen. De muffins die ik zelf maak, smaken me zo veel beter dan als ik ze zou kopen bij een supermarkt of bakkerij. Er zit liefde in, voldoening in, het voelt goed. Langzaam aan is er steeds meer aandacht in wat we doen en die aandacht voelt goed. En zo zit dat denk ik ook met dat suffe kastje. Want het is natuurlijk leuk dat het er netjes uit ziet, maar dat is niet de essentie waar het om gaat. De essentie is waar het voor staat ... en dat voelt goed!

Waar besteed jij je aandacht aan?

1 opmerking: