zondag 23 december 2012

Hoeveel buffer voor zorgkosten?

De titel van dit blogje zegt het al. Wat is een verstandig buffer om aan te houden voor zorgkosten? Wij zijn net overgestapt naar een andere zorgverzekeraar en hebben besloten de verzekering te versoberen. Sindsdien ben ik aan het nadenken hoe het buffer dat hiervoor aangehouden moet gaan worden administratief verwerkt moet worden, maar ook hoeveel buffer dan verstandig is. Sommige jaren zal er weinig aan zorgkosten op gaan, maar er zullen ook jaren komen dat we hogere zorgkosten hebben. Uiteraard kunnen we later nog gaan bijverzekeren, maar we kunnen ook nu proberen een goed buffer op te bouwen. Maar dan mijn vraag, wat is realistisch?

In elk geval zouden we het volledige eigen risico als buffer moeten hebben, voor ons vieren is dat: 3400 euro op jaarbasis (850 euro per persoon per jaar). Daarnaast lijkt het me verstandig om een extra bedrag te reserveren voor als er flink wat mis gaat, wat nu niet afgedekt wordt in de zorgverzekering. En daar loop ik spaak. Wat is een flink extra bedrag? Wat zou realistisch zijn?

Is dat 1000 euro, 2000 euro of hebben we het dan over duizenden euro's? Of is alleen het eigen risico afdoende en gaan we er voor het overige vanuit dat we het kunnen opvangen met ons loon. We houden een aardig bedrag per maand over, maar om daar nu altijd maar vanuit te gaan lijkt me ook weer niet verstandig. Iemand een idee voor een verstandige aanpak of model?


1 opmerking:

  1. Oi! dat vind ik een moeilijke. Ik ga nooit voor het maximale aan eigen risico. Ik weet gewoon dat een simpel bloedonderzoekje al het nodige kost, laat staan ieder andere escapade naar ziekenhuis of eerste hulp.
    Ik maak verder iedere maand automatisch 100 euro over naar een speciale rekening die alleen daarvoor is. Dus op jaarbasis staat er aardig wat op. Wat ik niet nodig heb blijft gewoon in die pot en zo loopt het al aardig op.
    Groetjes Tess

    BeantwoordenVerwijderen