zaterdag 2 februari 2013

Snel het huis op orde

Schrob de keuken, 
dweil de gang.
Vang de spinnen,
wees niet bang.
Schil de piepers,
kook de pap
dan vindt iedereen 
je knap!


Zaterdag ... poetsdag. Dat is hier in huize vlindertjelief het regime. Inmiddels heb ik een efficiente manier gevonden om het huis snel op orde te krijgen en dat deel ik graag. Zo leuk is poetsen ten slotte ook weer niet.

Batchen van taken
Het is heel efficient om hetzelfde soort taken te batchen. In plaats van vertrek voor vertrek te reinigen, doe het hele huis, taak voor taak. Ik begin beneden omdat ik graag beneden het eerst alle taken heb afgerond.

Ik begin met alles opruimten: staat er nog losse vaat dan doe ik die in de vaatwasser, ligt er was dan gaat deze in de wasmachine of in de wasmand, ligt er speelgoed dan ruim ik dat op, etc. Dat doe ik vertrek na vertrek, na vertrek.

Vervolgens veeg ik met een zachte borstel alle stof en troepjes weg. Dus met de zachte borstel over het aanrecht om broodkruimels weg te vegen, over de eettafel heen, over de bijzettafeltjes, de trap van boven naar beneden, de bureau's, etc.

Vervolgens maak ik 1 emmer met sop en neem ik alles (behalve de wc's) met enkele natte doekjes af. Te beginnen bij de keuken, daarna alles in de woonkamer, de werkkamer, slaapkamers, badkamers (nee niet de wc) om te eindigen op zolder. Ik kan in 1x door want ik had bij stap 1 tenslotte alles al opgeruimd.

Nu is het tijd om de bedden af te halen en te verschonen. Het wasgoed gaat allemaal in de wasmachine en die wordt ook meteen aangezet. Daarna begint het stofzuigen. Ook weer van beneden naar boven. Over de trap hoef ik me geen zorgen te maken want die is al geborsteld (wij willen ze trap niet beschadigen met de stofzuiger want wij hebben een mooie trap van upstairs).

Nu is het tijd om de wc's schoon te maken. Hiervoor wordt het water uit de emmer gebruikt met twee doekjes. Doekje 1 voor wc nummer 1 en doekje 2 voor (je raadt het al) voor wc nummer 2 en uiteraard doe je het gebruikte doekje niet opnieuw in het water (jakkie!). 

We zijn nu bijna bij het eind en dus kan het dweilen beginnen. De gehele bovenverdieping wordt snel gedweild en daarna wordt de keuken nog snel even gedweild. Klaar is Kees!

Ramen lappen
Er zijn allerlei huis-tuin-en-keukenmiddeltjes om je ramen mee te lappen. Wij hebben een leaseauto (ja je zal denken wat heeft dat nou met het lappen van je ramen te maken?) en kunnen daardoor gratis aan ruitenvloeistof komen. Toen een keer de spiritus op was heb ik een beetje van die ruitenvloeistof in een emmer met heet water gedaan (je hebt maar een heel klein scheutje nodig) en dat gebruikt om de ramen mee te lappen. Sindsdien doe ik niet meer anders. Ik pak een doek, maak het raam flink nat met het hete water waar een klein scheutje ruitenvloeistof in zit. Ik pak de trekker en haal al het water weg. Geen strepen, geen vlekken en mooie glanzende ramen. Ook dit doe ik weer batchgewijs. Oftewel, alle ramen achter elkaar en als het water te koud wordt ververs ik dat want het lapt veel fijner met goed warm water. De ramen aan de buitenkant die spoel ik (als het erg zanderig is) eerst af want anders is dat zo zonde van het hete water.

Maandelijks terugkerende karweitjes
Iedere maandag heb ik een vrije dag. En eens per maand om 12.00 uur gaat het alarm. Dat is voor mij het startsein (soort van pavlovreactie) om apparaten te ontkalken, een 90 graden was met soda te doen om de wasmachine en leiding schoon te spoelen, de lege vaatwasser een soortgelijk programmatje te laten doen, het filter van de hete luchtverwarming te reinigen en de accu van de accumotor van ons bootje op te laden. Allemaal van die klusjes die ik voorheen altijd vergat en die nu op een lijstje staan en het geluid van het alarm triggerd mij om al dat soort dingen even te doen.

Ontkalken van apparaten
Men neme een scheut natuurazijn (lidl en aldi hebben zo af en toe 5 liter pakken in de aanbieding) doet daar kokend water bij en doet het in het apparaat dat ontkalkt moet worden. De kalk weekt vanzelf eraf. Kranen met kalk behandel je door een doek in azijn te drenken en de doek een nacht om de kraan heen te wikkelen. Na een nacht is de kraan weer heerlijk schoon en blinkend.

Wasmachine reinigen
Wij wassen met zelfgemaakt wasmiddel van marseillezeep en dat is aan de vettige kant. Je wasmachine en leidingen kunnen vervetten. Daarom doe ik eens per maand een 90 graden was met een handje soda erdoor. Dit spoelt de leidingen goed door en voorkomt gedoe.

Snel het huis aan kant voor bezoek
Een opgeruimd huis geeft al een goede indruk. En wil je helemaal de blits maken dan neem je snel de boel even af. Ik doe dat met behulp van een plantenspuit waarin een scheutje marseillezeep met schoonmaakazijn zit vermengd met water. Ik spuit de af te nemen objecten nat, pak een doekje en binnen een paar minuten is alles blinkend.

3 opmerkingen:

 1. Wat een goed systeem! Ik strand meestal voortijdig met een goede poetsbeurt, omdat ik door de bomen het bos niet meer zie en dan heel inefficiënt ga lopen rommelen. Ik ben dus nooit klaar en heb altijd een vervelend gevoel. Maar doe jij dit allemaal op één maandag?! Knap hoor. Ik denk dat ik het beter kan splitsen: benedenverdieping en bovenverdieping. Maar dan moet het te doen zijn.
  Bedankt voor je berichtje.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat inefficiente rommelen herken ik wel. Voor mij helpt het om een deadline te hebben. Zaterdags doe ik altijd de grote poetsbeurt terwijl man en kinderen de boodschappen doen. Als ze terug zijn moet ik klaar zijn. Ik heb dus niet de "luxe" om inefficient te doen. Die tijdsdruk is voor mij enorm handig! Wellicht kan jij ook op de een of andere manier een deadline erop zetten, dat helpt echt. Ik doe hier een uurtje of twee drie over, en ga dan echt als een razende roeland door het hele huis heen.

   Verwijderen
  2. Dat vind ik wel een goed idee, zo'n deadline. Ga ik eens over nadenken. Toen vanmorgen de sirenes begonnen te loeien, moest ik direct aan jou denken! Ik zag je al naar je wasmachine rennen, met soda strooien etc.
   Nu lees ik pas dat zaterdag je poetsdag is. Hoe kom ik nou bij maandag? Nou ja, bedankt voor je reactie! Groetjes!

   Verwijderen