dinsdag 15 januari 2013

Eetbare tuin ...

Ik ambieer al een paar jaar om zelf eetbare planten te verbouwen in onze tuin. Nee, ik wil niet al te groot beginnen! Mijn vingers zijn tot op heden nog niet echt groen gebleken. Ik begin liever wat kleiner, maar dan hopelijk wel realistisch. Het lijkt me erg leuk om enkele dingetjes zelf te verbouwen. Enige nadeel is dat ik geen clou heb waar te beginnen en wanneer te beginnen en welke plantjes slim zijn om mee te beginnen. Daarom post ik hier maar eens wat mijn ideeen zijn en wie zijn er lezers die het tuinieren in de vingers hebben (gekregen) en goede tips hebben die slaan op de uitdagingen die ik zie.

Wat ik in elk geval graag op mijn lijstje wil hebben:

Aardbeien
Ergens heb ik gelezen dat je aardbeien goed kunt planten in hanging baskets. Dat lijkt mij ook een leuk idee. Het staat gezellig en je hebt geen last van een overtollige hoeveelheid water. Ik moet alleen nog even uitzoeken welk ras lekker is, of je ze het beste met zaadjes kunt opkweken of gewoon vanaf een plantje en wanneer ze gepoot moeten worden. Kortom, het idee is er, maar ik moet nog wel het nodige uitzoeken. Het liefst zou ik een flinke oogst hebben gedurende verschillende maanden. Geen idee of dat met 1 soort kan en ook geen idee of je verschillende soorten naast elkaar in hetzelfde mandje kan planten.

Tomaten:
Vorig jaar had ik tomatenplantjes gekregen van een vriendin. Toen ze eindelijk naar buiten gingen, gingen ze meteen dood. Zonder enige tomaatje eraan. Ze waren al vrij lang en hoog toen ik ze naar buiten deed. In de wind woei het stengeltje om en  binnen de kortste tijd waren alle tomatenplantjes dood. Wie heeft een goede tip hoe ik dit soort ongein kan voorkomen?

Arsenaaltje aan kruiden:
Ik zit te denken aan Lavas, koreander, gember (is volgens mij geen kruid, maar voor het gemak schaar ik hem hier maar even onder) en munt. Ik denk dat ik die maar gewoon als plantje koop en in de grond plant. Iemand tips of deze kunnen overwinteren? Ik moet ook nog even uitzoeken wat handiger is: alle kruiden gewoon in de grond doen of wellicht in een leuke plantenbak of bakken.

Courgette
Het lot van de courgette was vorig jaar gelijk aan het lot van de tomaten. Geen enkele courgette maar wel heel veel bloempjes. Geen idee.

Bramen
Een bramenstruik in de eigen tuin lijkt me geweldig. Heerlijke bramen van je eigen bramenstruik. Geen idee of daar verschillende soorten van zijn. Het gaat mij vooral om de opbrengst. Liefst zo hoog mogelijk. Geen idee ook of een bramenstruik graag in de zon of liever in de schaduw staat. En of bramenstruiken eenvoudig te stekken zijn.

Vlierbes
Ook van de vlierbes ben ik gecharmeerd. Lekker zelf vlierbessenjam, vlierbessensiroop maken. Jummie. Ik twijfel of wij wellicht al een flierbes in de tuin hebben staan. Dus dat moet ik eerst maar eens uitzoeken.

Champignons
Verder zou ik graag zo'n zak met spul kopen om zelf champignons te kweken. Maar dan wil ik tegelijkertijd ook een goede oplossing hebben om deze vervolgens goed te kunnen bewaren. Ik denk dat drogen daar wel eens een goede oplossing voor zou kunnen zijn. Ik heb al eens gekeken en volgens mij kan severin d2940 vruchtendroogapparaat daar een goede oplossing voor zijn. Ook lijkt die droger me ideaal om gedroogde appels, banaan, mango en dergelijke in te maken. En natuurlijk de kruiden in te drogen.

Kortom best wat ideeen, maar moet ze ook nog even zien te verwezenlijken. Ik denk dat het voor nu vooral een kwestie is van uitzoeken wat wanneer gedaan moet worden om de bovenstaande planten in onze tuin te krijgen.

Leuk! Hopelijk wordt dit het jaar waarin uit de tuin gegeten kan worden.....

7 opmerkingen:

  1. Bij de tomaten en courgette is het fout gegaan, denk ik doordat je niet heb gediefd. Dat betekent, dat je in de oksel, telkens bloemetje moet weghalen. Anders teveel bloemen, slapper plant. Courget is volgens mij ook een woekeraar, hou hier rekening mee. Aardbeien, in zo n hanging basket, geef gelijk de tip mee, de vogels snoepen ook graag. Meerdere planten, verschillende momenten planten, zodat je ook verschillende bloeitijden heb. Beginnende tuinierder kan je beter kant en klare plantjes kopen. Opkweken is best lastig.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk blog heb je! Had al eerder willen reageren, maar dat komt er te weinig van. Steeds 'even snel' wat bijlezen en hoogstens zelf een blogje schrijven. Hier ook weer goede voornemens om de moestuinbakken een succes te maken. Ik heb op zich wel groene vingers maar met kleine kinderen loop je toch snel achter de feiten aan. Tomaten voorzaaien kan in februari al en ga ik ook weer doen. Dat sprieterige krijg je als de zaailingen lang binnen staan en naar het licht groeien. Ik zaai alleen rassen als Tiny Tim, want de andere vallen altijd tegen met onze zomers.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Gaat niet goed met de i.Pad. Koriander kun je makkelijk zelf zaaien. Bieslook, basilicum ook. Dingen als rozemarijn en tijm koop ik liever. Gember lijkt mij een knol? Ik heb wel gembermunt gekocht. Munt kun je het best in een plastic bakje in de grond zetten, want dat is een woekeraar. Braam ook, maar die heb ik

      Verwijderen
    2. Stug doortypen hihi. Gaat mis bij corrigeren. Vorig jaar heb ik toch een braam geplant en ook framboos. Allebei herfst producerend, want daar schijn je minder kans op wormpjes bij te hebben.

      Verwijderen
    3. Laatste poging. Vlier wordt volgens mij heel groot en vind je ook veel in gemeentetuinen. Ik moet mij nog over de gene heeb zetten. Ai...ga geen fouten meer corrigeren. Zou zeggen: gewoon proberen. Sowieso prachtig om zaadje te zien uitgroeien tot plant.

      Verwijderen
  3. Door naast de courgette plant een grote stevige stok/bezemsteel te zetten, kun je de plant opbinden. Zo groeit de plant omhoog, krijg je veel courgettes die niet wegrotten en neemt de plant weinig ruimte in.
    Tomatenplanten kruipen ook het liefst ergens tegenaan, maar wat breder dan tegen een stok.
    Wat goed kan is bijvoorbeeld grootbladige spinazie, dat lukt altijd.
    De bekende radijs, maar ook palmkool of boerenkool.

    En doe eens een aardappel in een pot.

    Uien, knoflook bieslook etc. het doet het allemaal goed.
    Leuk dat je er dit jaar echt mee aan de slag gaat!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Misschien kun je ook eens op de wildplukwijzer kunnen kijken, daar staan plaatsen door heel Nederland aangegeven waar je van alles en nog wat kunt vinden en plukken. Bij bramenstruiken duurt het volgens mij ook vrij lang voor je een beetje leuke oogst hebt, en vlierbessen groeien aan een behoorlikk grote struik/boom. Zelf heb ik wel eens vlierbessen/appelgelei gemaakt, dat is ook erg lekker. Heb je trouwens wel een spluksla gehad? Wij hadden dat deze zomer op het balkon in bakken. Je plukt steeds de onderste blaadjes weg van het kropje, de sla groeit dan door en zo heb je de hele zomer door heerlijk verse en biologische sla. Succes!!!

    BeantwoordenVerwijderen