donderdag 7 februari 2013

Efficient, economisch en biologisch inkopen.

Wie vaker mijn blog leest, weet dat er in huize vlindertjelief een routine is waarbij ik wekelijks het huis aan kant maakt, terwijl mijn man en kinderen samen op pad gaan voor de weekboodschappen. Over mijn schoonmaakroutines schreef ik al een keertje, maar over de boodschappen nog niet. Ik ben waarschijnlijk een van de vrouwen die shoppen niet echt leuk vindt en dat wetende begrijp je dat ik boodschappen ook niet ontspannen vindt, het is echter een noodzakelijk kwaad. Gelukkig vind mijn man het minder enerverend dus hebben we tegenwoordig toch iets van een taakverdeling geintroduceerd.

Iedere vrijdag bepaal ik welke gerechten we in de week erna gaan eten. Hiervoor gebruik ik mijn kookschrift van appie. De gerechten die we gaan eten noteer ik in een notitieblok en de boodschappen sla ik op in het boodschappenlijstje. Dan nog een setje aan standaardboodschappen: brood, fruit, zuivel, thee, rauwkost, etc en klaar is klara wat betreft de lijst. Vervolgens wordt gecontroleerd welke ingredienten we wellicht nog in huis hebben en die dus van de lijst afgestreept kunnen worden. De rest wordt gekocht of wordt gekeken of we een vervangend ingredient in huis hebben.

We hebben een tamelijk groot asernaal aan kruiden, die hoeven dus bijna nooit gekocht te worden en tegenwoordig kopen we die ook niet meer gewoon in de winkel. Ik heb met Gekruid een fijn online adres gevonden met een goede kwaliteit kruiden, goede service en zeer acceptabele prijzen. Het zijn grotere porties dan normaal en de overschotten doe ik dus ook in lege, gesterilseerde glazen potjes in een donkere koele kast zodat ze goed blijven. Dat online shoppen vind ik dus echt ideaal. Je hoeft de deur niet uit, ook hier weer goede kwaliteit, veel bio. Een echte uitkomst.

De rest van de boodschappen wordt bij drie winkels gedaan: de natuurwinkel, de groene weg slagerij, de Turk en de Lidl. De eerste dingen worden gekocht bij de Turk. Dat is handig want die is het eerst op de route. Hier kopen we regelmatig amandelen, fetakaas (die is zo lekker en in van die grote blikken en ook niet duur) en bijvoorbeeld gedroogde tomaatjes of bakbananen. Vervolgens wordt er een bezoekje gedaan aan lidl voor de luiers en enkele biologische groenten en daarna naar de Groeneweg slagerij en de Ekoplaza voor de overige boodschappen. En niet te vergeten een bezoekje aan de visspeciaalzaak voor een lekker makreeltje, tonijn of andere vette verse vis.
Dat zijn dus best wat winkels. Zo eens a twee keer per jaar bestellen we een pakket vlees bij de stichting Taurus, via Wild Rundvlees. Dat bevalt echt enorm goed. Geweldig mooi en kwalitatief vlees, heel netjes en goed verzorgd en de beesten hebben in mijn ogen een nog veel beter beter leven gehad dan dieren met het predicaat Biologisch, dus ja ... daar sta ik volkomen achter. Een mailtje aan hen leerde mij ook nog eens dat je bij hen ook rundervet bij hen kan bestellen. Dit kan je dan zelf bewerken tot een soort van Ossewit, maar dan zonder E-nummers of dat het (chemisch) gefilterd is. Ook daar werd ik weer enorm blij van.

Verder heb ik net een eerste bestelling geplaatst bij Hofwebwinkel. Daarover had ik al meerdere positieve verhalen gehoord en nu proberen we het dus zelf uit. Helaas wordt bij mij in de regio niet geleverd, maar wel vlakbij het werk van mijn man. Uit zijn werk gaat hij dus even langs het adres om daar de boodschappen te halen. Wat ik vooral wel interessant vind zijn de grotere hoeveelheden van bepaalde producten. Zo is er deze week een aanbieding voor een krat vers biologisch fruit van 5,5 kg voor 2,49 euro per kilo en zijn de moesappelen per zak van 2,5 kg 1,39 euro per kilo. Meteen 5,5 kg fruitpakket en 5 kg moesappels besteld, morgen worden ze gehaald en dit weekend kan er zelf appelmoes gemaakt en geweckt worden. Als deze winkel goed bevalt dan verwacht ik dat we het gros van de weekboodschappen daar gaan doen. Op die manier wordt het boodschappen doen toch weer wat efficienter, wordt er weer wat meer op prijs gelet en blijft het allemaal wel verantwoord en biologisch.
3 opmerkingen:

 1. Leuk blog heb je. Jammer dat de webwinkel niet bij ons levert.
  Bedankt voor de tips. Ik had al eens 1 van je recepten gevonden toen ik opzoek was naar een goed gerecht.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi hoi, jammer dat hofwebwinkel ook niet bij jullie in de buurt levert. Bij ons kan het doordat mijn man het vanuit zijn werk (in een andere plaats) ophaalt. Leuk dat je al eens 1 van de recepten hebt geprobeerd. Liefs!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dank voor de tip, zojuist een fijne bestelling geplaatst bij Gekruid!
  Bianca - MamaWijs

  BeantwoordenVerwijderen