vrijdag 27 juli 2012

Nog even wachten met aflossen ...

Het is heerlijk weer en daar genieten we volop van. Onze twee ukkies gaan normaliter twee dagen per week naar een lieve gastouder bij ons in de buurt. Zij is echter drie weken op vakantie met haar gezin en dus hebben we drie weken lang geen oppas. Dat vinden we niet erg. We kunnen het opvangen met vrije dagen en thuiswerken en met dit weer is dat helemaal geen straf. Financieel is het ook erg prettig. De uren die niet worden afgenomen hoeven we namelijk ook niet te betalen. Ook onze schoonmaakster neemt drie weekjes vrij en ook dat spaart het nodige uit. Kortom een lekker ruim maandje en onze spaarrekening wordt goed gespekt.

 Dat de spaarrekening zo goed gespekt wordt is fijn, want een klein deel van onze hypotheek is aflossingsvrij. Wij hebben dat bedrag inmiddels bij elkaar gespaard. Punt is alleen dat als wij het aflossen we niet zoveel meer op onze spaarrekening hebben staan. Mijn man vindt het een te klein buffer en wil dat liever wat groter hebben. Maar ja, dan is dus de vraag, hoe groot wil je je buffer hebben? Ieder bedrag lijkt arbitrair te zijn. Vervolgens hebben we na het nodige piekerwerk bedacht dat we drie maanden moeten kunnen overbruggen zonder enige inkomsten. Oftewel drie keer het budget voor de maandelijkse vaste lasten en drie keer het budget voor de maandelijkse dagelijkse uitgaven. En dat houdt in dat we inderdaad nog even moeten sparen.

Ik vind dat hij groot gelijk heeft, dat het inderdaad noodzakelijk is om dat buffer aan te houden. Punt is alleen dat ik me zo had ingezet op aflossen en dat duurt nu dus iets langer. Aan de andere kant, sparen we de laatste tijd wel echt heel erg veel per maand, dus zo lang hoeft het ook weer niet te duren en dan hebben we het tenminste wel echt verstandig aangepakt.

1 opmerking:

  1. Ik ben ook van het "Better safe than sorry". Mar ik snap dat als je ergens naartoe spaart en je moet nog wat langer sparen dat dat niet zo fijn is, aan de andere kant, het is allen amar beter.
    Hebben jullie een beetje een beeld bij wat de aankomende maanden van kostenposten op jullie liggen te wachten? Dan kan je kijken wat je doet.

    BeantwoordenVerwijderen