zaterdag 16 juni 2012

Even wat ontspanning ..

Soms zit je er een beetje door.  Dat hebben mijn man en ik op dit moment. Er is even te veel aan de hand geweest, even teveel hooi op mijn vork genomen en dat in combinatie met een hormoonkuur, maakt dat het even genoeg is en pas op de plaats gemaakt moet worden. De oorzaken zijn duidelijk, de remedie is ook duidelijk. Lekker voor ons lijf zorgen en uit ons koppie gaan.

Daar ben ik ook druk mee aan de slag. Lekker gesport deze week, morgen weer lekker hardlopen, overmorgen weer bokstraining. Kortom, dat zit wel goed. Ook mijn man is weer lekker aan het fietsen geslagen.

En met eten zit het gelukkig ook goed. Behoorlijk lekkere maaltijden met genoeg groenten, en toch ook lekker makkelijk zodat we ons er ook toe kunnen zetten om ze te bereiden wanneer we juist wat moe zijn. Ook wel goed aan de vetten gedacht door lekkere vette makreel en verse zalm op het menu te zetten. Precies wat je in zulke tijden nodig hebt.

Maar soms is het ook gewoon goed om eventjes hulp te vragen, bedachten wij ons. Dus toen vandaag mijn oom op bezoek was heb ik gevraagd of hij en zijn vrouw binnenkort op kleine meid en kleine man willen passen zodat manlief en ik eventjes lekker een avondje naar de sauna kunnen. Even een momentje voor onszelf. Lekker ontspannen en lekker in ons lijf.

Mijn oom en tante zagen dat beiden helemaal zitten dus volgende week zondag is het zover en gaan wij 's avonds naar de Veluwse Bron. Even een avondje welness, sauna, bubbelen, scrubben ... Heerlijk genieten!

Heb er zo'n zin in! Zo zie je maar hoe makkelijk het kan zijn. Zo fijn om zulke warme mensen om je heen te hebben die graag even iets voor je over hebben, om je er net even door te helpen.

Wel grappig, vroeger zou ik een sauna juist het toppunt van stress hebben gevonden. Het idee om in mijn nakie rond te lopen en bekeken te worden. Dat gevoel ben ik dus helemaal kwijt. Vind het nu juist heerlijk en mijn man gelukkig ook.

Wat helpt jou te ontspannen?

vrijdag 15 juni 2012

Weekmenu ...

Veel makkelijke gerechten dit keer. Wel wat veel hetzelfde: twee keer makreel (wel in heel andere gerechten), twee keer pasta. Eigenlijk allemaal "gouwe ouwes" op de spinazie na. Dat is nog even een uitprobeerseltje waar ik de juiste verhoudingen nog voor aan het zoeken ben.

Hardlopen en boksen ....

Deze week ben ik opnieuw begonnen met sporten. Het sporten is er de laatste tijd nogal bij ingeschoten en dat is te merken. Ik ben minder fit lichamelijk, minder energiek, sneller vermoeid en heb zowel lichamelijk als emotioneel minder weerstand. Een van mijn goede voornemens is dus ook om het sporten weer goed op te pakken, want ik weet dat het de tijdsinvestering meer dan waard is. Ook helpt het me om goed op gewicht te blijven. En dat vind ik zelf ook wel zo prettig. Niets geeft mij zoveel stress als denken dat er weer een paar kilo bij is of, nog erger, dat ik er geen controle over heb. Ik ben dan direct bang weer zo zwaar te worden als een paar jaar geleden.

Gelukkig is daar helemaal geen sprake van. Sinds ik gestopt ben met sporten zijn er wel een paar kilo's bijgekomen, maar niet extreem veel. En sindsdien blijf ik ook gewoon netjes op gewicht. Dus wat dat betreft kan die angst weg-gerationaliseerd worden.

Eergisteren ben ik samen met een vriendin wezen hardlopen. Uiteraard runkeeper bij de hand om de afstanden en tijden in de gaten te houden. Rende ik vorig jaar nog met gemak zo'n 10 a 12 kilometer, nu was ik na 4 kilometer toch wel echt bekaf. Gelukkig bouwt conditie zich ook wel snel weer op, dus het is nu een kwestie van doorzetten en blijven trainen. Uiteraard wel met beleid opbouwen.

Gisteren voor het eerst sinds tijden weer naar boksles geweest. Poeh, dat was afzien. Al was het erg leuk om iedereen weer te zien en te spreken. Het was een behoorlijk pittige warming up, vervolgens flink intensief getraind en tot slot intensief op de stootzak. Kortom, heel explosief steeds en veel korte pauzes. Ideale intervaltraining en ideaal om snel conditie en kracht op te bouwen, maar wel ..... killing! Daarna op het fietsje naar huis. Poeh ... had amper de kracht meer.

En jongens wat heb ik ontzettend lekker geslapen vannacht. Aankomende maandag weer boksen. Yes, heb er zin in!

Is sporten of bewegen voor jou ook zo'n noodzaak?

woensdag 13 juni 2012

Besparing op flesvoeding gerealiseerd ...

In een eerder bericht heb ik al eens gemeld dat ik niet zo'n fan van flesvoeding ben. Nu is onze kleine man niet mijn biologische zoon, dus de borst geven lukt niet. We zouden gebruik kunnen maken van het moedermelknetwerk maar daar hebben wij niet voor gekozen. Wij geven hem dus flesvoeding. Flesvoeding die aan mijn eisen voldoet is niet zo makkelijk te vinden. Ik vind het belangrijk dat kleine man biologische voeding krijgt waar zo min mogelijk aan gesleuteld is. Nu is aan babyvoeding per definitie veel gesleuteld, al zijn het maar alle aparte vitamines die er (veelal synthetisch) aan toegevoegd worden. Eerste eis is dus biologisch. Een tweede eis is dat het geen suiker, geen dextrose of andere suikervervanger bevat. Deze middelen zorgen namelijk alleen maar voor pieken in de bloedsuikerspiegel gevolgd door diepe dalen. En een baby is juist gebaat bij een zo stabiel mogelijke bloedsuikerspiegel aangezien de hersenen volop in ontwikkeling zijn en juist groeien op glucose.

Mede daarom vind ik het advies dat veel consultatiebureau's geven, om op vaste tijden met minimaal 3 uur tussenpoze te voeden ook zo slecht want dat zorgt alleen maar, in combinatie met de suiker(vervangers in de voeding) dat de pieken en dalen in de suikerspiegel hoger worden. Met alle gevolgen van dien. Maar ik dwaal af.

De zoektocht dus naar babyvoeding die aan deze twee minimale eisen voldoet en die ook nog eens betaalbaar is. Die kon ik in eerste instantie niet vinden. Biolac1 van het merk biobim is biologisch maar bevat maltodextrine en valt daarom af. Nanny Care geitenmelk voldoet wel aan mijn eisen, plus dat het ook nog eens op basis van geitenmelk is die (net als borstvoeding) wat lichter te verteren is. De prijs daarvan is echter wel hoog: rond de 40 euro per pak van 900 gram. Verder speuren leerde dat het merk Hipp ook babyvoeding verkoopt die en biologisch is en geen suiker(vervangende) middelen bevat. Deze babyvoeding is op basis van koemelk en de adviesprijs is 14,95 euro per pak van 900 gram. Dat vind ik toch een aanzienlijk verschil met de Nanny Care.

Wij zijn dus overgestapt van Nanny Care naar Hipp babyvoeding en kleine man verdraagt het wonderwel goed. Dat is al een hele opluchting. Was ik net ontzettend blij met deze kostenreductie zonder  in te boeten aan mijn eisen, besloot de biologische winkel bij mij in de woonplaats de prijs met 3 euro per pak te verhogen! Het komt niet in de buurt van de prijs van Nanny Care, maar toch. Door deze prijsverhoging betaal ik nu voor 5 pakken de prijs die ik vroeger voor 6 pakken betaalde. De winkel kon de prijsstijging niet uitleggen, de filiaalmanager vond het  maar een onzinnige vraag en dat liet hij non-verbaal nogal duidelijk merken.

Online wordt de babyvoeding echter nog steeds voor 14,95 euro aangeboden en hanteert Hipp dit ook als adviesprijs. Ik heb de beste bedrijfsmanager dus maar uitgelegd dat ik het product in het vervolg wel online koop. Bij een bestelling boven de 60 euro hoef ik bij de  D.I.O. drogist (ik had er nog nooit van gehoord) geen verzendkosten te betalen, dus heb ik keurig 5 pakken besteld en die ontvang ik morgen thuis. Dus van 40 euro per week, naar 15 euro per week. Totdat kleine man groot genoeg is en "gewone" melk kan hebben.

Is toch wat fijner voor onze portemonnee.

En die filiaalmanager??? Die heeft een klant minder. Een normale reactie is toch wel het minste. Ik ga in het vervolg naar zijn concurrent. Mij heeft hij blijkbaar niet nodig als klant ....


maandag 11 juni 2012

Tien dingen uitdaging (week 5)

En alweer tien dingen om weg te doen verzameld. De laatste keer is inmiddels twee maanden geleden, maar toch gaat het nog wel door.

Hier een opsomming:
1. Zomerkleding weggebracht naar tweedehandswinkel waar het een maand te koop aangeboden wordt.
2. Meerdere boeken verkocht via bol punt com
3. Draagjas verkocht
4.  Radiowekker met iPodhouder staat te koop op marktplaats
5. Twee zeepjes van lush, nieuw in verpakking, verkocht
6. Lege kartonnen dozen weggebracht.
7. Oud papier weggebracht. Maar alweer vol, dus kan nog wel een keertje. :-)
8. Boek uit boekenkast weggegeven aan schoonvader voor zijn verjaardag. (Ssshhht!)
9. Lege glazen weggebracht. Maar heb er alweer een boel, dus kan nog wel een keertje.
10. Box naar zolder gedaan. Twijfel of we hem gaan verkopen ....

zondag 10 juni 2012

Bespaar- en verdienvirus is losgebarsten

Ik word me steeds bewuster van geld en dat is best een proces. Wij hebben het financieel dusdanig goed dat we eigenlijk niet na hoeven te denken wat er uit gaat. Nee, we zijn niet stinkend rijk maar blijkbaar verdienen we wel goed genoeg om zonder financiële moeite onze eigen levensstijl te kunnen volhouden. En die levensstijl was altijd behoorlijk ingericht op gemak en luxe.


Op onze manier letten we wel goed op. Wij betalen al jaren de hypotheek bruto zodat we eens per jaar een flink bedrag terug ontvangen van de belasting dat we weer terug investeerden in het huis of aan andere grote zaken uitgaven. In het aanleggen van de tuin, het vervangen van de CV, het verven van het huis, het plaatsen van een nieuwe trap, de aanschaf van een nieuwe auto, etc. Door het op jaarbasis terug te ontvangen, werd bij ons voorkomen dat het in de grote hoop verdween en we eigenlijk geen idee zouden hebben wat we ermee gedaan hebben.

Hoe langer hoe meer kreeg ik het gevoel dat er iets niet klopte. Zoveel geld in omloop, maar sparen lukte ons niet. Zoveel geld in omloop, maar niet echt het gevoel van grip. Het voelde als verspilling. En dat is het natuurlijk ook gewoon. Inmiddels hebben we een aantal acties genomen en het resultaat wordt zichtbaar en voelbaar. Voelbaar omdat we inmiddels de creditcardschuld en studieschuld hebben afgelost. Verder een aantal abonnementen en dergelijke opgezegd waardoor onze maandlasten flink omlaag zijn gegaan.

Maar het belangrijkste is wel dat we nu inzicht in onze financiële situatie hebben en er ook echt grip op hebben. We hebben nu een budget voor de vaste lasten en een apart budget voor de dagelijkse uitgaven voor eten, drinken, verzorging en leuks. In de vaste lasten hebben we al flink gesneden en nu zijn we aan het kijken hoe we in de dagelijkse zaken bewuster met geld om kunnen gaan. Het voelt ook echt anders. We geven beiden bewuster geld uit met als resultaat dat het er minder uitvliegt.

Inmiddels is ook duidelijk dat wij op jaarbasis een flink bedrag opzij kunnen leggen om versneld op onze hypotheek in te gaan lossen. We hebben inmiddels een doelspaarrekening geopend en gaan daar vanaf volgende maand iedere maand 500 euro op storten. Dat moet goed mogelijk zijn want voorheen waren we die 500 euro kwijt aan aflossing en abonnementen. Dat in aanvulling met de jaarlijkse teruggave van de hypotheekrente zou samen toch een mooi sommetje moeten worden in vijf jaar tijd, zodat we over 5 jaar mooi een flinke som kunnen aflossen. Zie hier een doel!

Los jij extra op je hypotheek af? Waarom wel of niet?


zaterdag 9 juni 2012

Biologisch en goedkoop?

Goede voeding vind ik belangrijk. Goede voeding betekent voor mij dat er zorg aan besteedt is. Biologisch is wat dat betreft voor mij heel logisch. Volspuiten met antibiotica, het toevoegen van allerlei geur-, kleur en smaakstoffen, veelvuldig gebruik van bestrijdings- en conserveringsmiddelen zijn voor mij praktijken die goede gezonde voeding, die je lichaam voedt, in de weg staan. Het brengt echter wel een kostenplaatje met zich mee. Biologische voeding heeft een hogere prijs dan niet biologische voeding. Op zich vind ik dat niet erg want ik kan me indenken dat deze manier van produceren letterlijk meer geld kost en ik vind het wel zo eerlijk om een goede en eerlijke prijs voor een product te betalen.

Maar toch wringt het soms wel. Dan reken je af bij de biologische supermarkt (wij gaan bijna voor alles naar Ekoplaza) voor al je biologische boodschappen en denk je: AU! Dat is best heel veel geld. In het aanbod bij de winkel zelf kijk ik behoorlijk goed naar de prijzen en kies de goedkopere merken boven de duurdere. Dat scheelt aardig wat, maar het blijft prijzig. Van de week was ik toevallig de tomatenpuree vergeten en ging ik naar de Plus bij ons in de wijk en zag daar biologische producten staan die goedkoper zijn dan bij de Ekoplaza. Daar werd ik best een beetje chagarijnig van. Ga ik speciaal naar de biologische supermarkt, die gespecialiseerd is in bio en dan verkopen ze bij een niet-bio winkel goedkopere biospullen dan bij de biowinkel.

Een vriendin wist me te vertellen dat Lidl en Aldi tegenwoordig ook veel bio hebben voor weinig. Ik begin me zo langzamerhand twee dingen af te vragen.

Namelijk:
  1. Is bio echt bio? Oftewel, wordt overal hetzelfde verstaan onder biologisch en hoe groot zijn de verschillen tussen de verschillende keurmerken? 
  2. Hoe kan ik besparen op de boodschappen zonder in te leveren op principe dat het bio moet zijn?
Hoe zie jij dat?

donderdag 7 juni 2012

Pleegzorg, hoe zit dat nou?

Mijn man en ik zijn pleegouders van twee lieve kleine kindjes. Een jongetje en een meisje. Beiden rond de geboorte bij ons geplaatst. Het meisje is bijna 3 en het jongetje bijna een half jaar oud. Pleegzorg is een soort van roeping, het vraagt soms veel maar het geeft ook ontzettend veel. De komst van deze twee lieve kindjes in ons gezin hebben mijn leven meer kleur en inhoud gegeven. Een kostbare ervaring die ik niet had willen missen.

Het valt me regelmatig op dat maar weinig mensen weten wat pleegzorg nou eigenlijk inhoud. Veelal wordt gedacht dat pleegzorg en adoptie niet zo veel van elkaar verschillen. We krijgen bijvoorbeeld vaak de vraag "Gaan jullie de kindjes straks adopteren?" Daar is wat ons betreft geen sprake van omdat wij dit niet in het belang achten van onze twee mooie kindjes. Maar daarover een andere keer wellicht meer. Ik wil eerst een keer wat basisdingen delen over pleegzorg. Basiszaken die sommige mensen wellicht allang weten, maar waarvan ik toch wel ook gemerkt heb dat er veel misverstanden over zijn.

Wat is pleegzorg nou eigenlijk? 
Kort gezegd is er bij de biologische ouder(s) van een kind een situatie waardoor deze niet voor hun kind kunnen zorgen. Daaraan kunnen diverse oorzaken aan ten grondslag liggen. Het kan zijn zijn door ziekte van de ouders, invaliditeit of een verstandelijke beperking, maar er kunnen ook andere oorzaken zijn zoals middelenmisbruik, mishandeling, verwaarlozing, het moeten uitzitten van een gevangenisstraf.  Ook zijn er wel situaties waarbij de omstandigheden bij de ouder(s) dusdanig ingewikkeld zijn dat er heel veel problemen spelen. Dan is er sprake van multiproblematiek. Te denken valt aan: psychische aandoening gecombineerd met verslavingsgevoeligheid, een gewelddadige relatie en huisvestingsproblemen.

Vrijwillige uithuisplaatsing en onvrijwillige uithuisplaatsing
Er kan sprake zijn van vrijwillige uithuisplaatsing. Dan is de ouder (zijn de ouders) het eens met de uithuisplaatsing. Van  onvrijwillige uithuisplaatsing is sprake als de ouders niet instemmen met de uithuisplaatsing. Kinderen mogen niet zomaar uithuisgeplaatst worden. Daar is een uitspraak van de kinderrechter voor nodig die een machtiging uithuisplaatsing moet uitspreken. Bij een uithuisplaatsing is ook altijd sprake van een Onder Toezichtstelling (OTS). Dat wil zeggen dat een persoon of instantie belast is om toezicht te houden op het kind. De OTS is dus aan het kind gebonden en niet aan de ouder(s). Dit kan bijvoorbeeld Bureau Jeugdzorg (BJZ) zijn of het Leger des Heils of een andere stichting.

Onder Toezichtstelling
Het gezag ligt bij een vrijwillige uithuisplaatsing vrijwel altijd volledig bij de biologische cq. juridische ouders. Bij een onvrijwillige plaatsing is er sprake van gedeeld gezag (de ouder(s) en de toezichthoudende instantie delen het gezag) of de ouders worden (al dan niet tijdelijk) ontheven uit het gezag. 

1. Gedeeld gezag tussen ouders en de toezichthoudende instantie
Een OTS kan worden aangevraagd door de Raad van Kinderbescherming (RvK). Hiertoe dient deRvK een verzoek en onderbouwing in bij de rechtbank. Vervolgens wordt een zitting gepland waarbij de bevindingen van de RvK worden besproken en de RvK, de ouders en eventuele belanghebbenden worden gehoord. Op basis van de informatie kan de rechter besluiten een OTS toe te kennen. De maximale periode van een OTS is 12 maanden. Na 12 maanden verloopt deze automatisch. Indien de toezichthoudende instantie van oordeel is dat de OTS verlengt dient te worden, dient de toezichthoudende instantie hiervoor een verzoek in te dienen bij de rechtbank en vindt een nieuwe hoorzitting plaats. Er kan ook een OTS worden aangevraagd zonder om een Machtiging Uithuisplaatsing te verzoeken. Hier ga ik niet op in, omdat ik me tot pleegzorg beperk. Een Machtiging Uithuisplaatsing wordt in eerste instantie ook weer aangevraagd door de RvK (of als er al sprake is van OTS door de toezichthoudende instantie) bij de rechtbank. Ook de Machtiging Uithuisplaatsing kent een maximale periode van een jaar en ook hiervan geldt dat verlenging door de toezichthoudende instantie moet worden aangevraagd. In deze situatie

2. Ouders worden uit het gezag ontheven
Er kunnen redenen zijn waardoor gedeeld gezag tussen de biologische ouders en de toezichthoudende instantie niet afdoende zijn. Bijvoorbeeld als een kind al jaren uit huis is geplaatst en de jaarlijkse rechtsgang het kind steeds meer gaan belasten. Of als er continu verschil van inzicht en strijd is tussen de toezichthoudende instantie en de biologische ouders. Dit besluit wordt niet lichtvaardig genomen omdat je de biologische ouders hiermee alle gezag uit het handen neemt. Wat overigens niet wil zeggen dat er geen bezoekregeling meer van kracht is!

De toezichthoudende instantie kan ontheffing uit het gezag op zijn vroegst aanvragen op het moment dat het kind minimaal anderhalf jaar uit huis geplaatst is. Er is dus al minimaal 1x een verlenging van de OTS en machtiging uithuisplaatsing geweest. De toezichthoudende instantie moet hiervoor een verzoek indienen en motiveren bij de RvK die op haar beurt kan besluiten het verzoek wel of niet in behandeling te nemen. Indien de RvK besluit het verzoek in behandeling te nemen worden alle belanghebbenden gehoord. Ook kan de RvK besluiten extra onderzoek uit te laten voeren door deskundigen. Te denken valt aan psychologische onderzoeken bijvoorbeeld.

Indien de RvK het oordeel velt dat een ontheffing uit het gezag het beste is voor het kind, zal de RvK hiertoe een verzoek indienen bij de rechter. Het ontheffen uit het gezag wordt als dusdanig zware maatregelen gezien dat niet 1 maar 3 rechters gezamenlijk hierover een oordeel moeten vellen. Dit om te zorgen en te borgen dat dit zo zorgvuldig mogelijk wordt uitgevoerd. In de rechtszitting worden alle betrokkenen en belanghebbenden gehoord en daarna volgt de uitspraak. Tegen deze uitspraak kan in beroep gegaan worden door de betrokkenen.

Meestal wordt de toezichthoudende instantie belast met het volledige gezag. In sommige situaties wordt besloten de pleegouders het volledige gezag te geven.

Het eigen netwerkt eerst
In eerste instantie wordt gekeken of er in het netwerk van de ouder(s) wellicht iemand is die het kind kan opvangen. Wellicht grootouders, een broer of zus, andere naaste familie of wellicht vrienden. Het heeft de voorkeur om een kind zo dicht mogelijk bij zijn "roots" op te vangen. Op deze manier kent het kind zijn afkomst, weet het letterlijk waar hij of zij bepaalde karaktereigenschappen, uiterlijke kenmerken vandaan heeft. Plus en dat is wel het meest voorname, het kind blijft onderdeel van de familie- of naastenkring.

Helaas is er lang niet altijd iemand in het netwerk van de ouder(s) beschikbaar die het kind kan opvangen. Regelmatig zitten de mensen in het netwerk in hetzelfde schuitje. Of er is in de voorgaande jaren een dusdanige verwijdering ontstaan tussen de ouders en mensen uit het oorspronkelijke netwerk dat deze mensen het niet meer kunnen of willen of bang zijn voor bijvoorbeeld conflicten.

Pleegouders
Indien in het eigen netwerk geen mensen gevonden worden (die geschikt geacht gevonden worden door de toezichthoudende instantie) wordt er gezocht naar een passend pleeggezin. Het streven is om een pleeggezin te vinden dat zo dicht mogelijk in de buurt woont van de familie van het kindje. Op deze manier kan het kindje wellicht naar dezelfde school of opvang blijven gaan (als daarvan gebruik gemaakt wordt uiteraard), is het eenvoudig(er) voor de biologische familie om op bezoek te komen en hoeft het kindje ook niet nog eens de grote verandering van een heel andere woonplaats te ervaren. Er zijn uiteraard situaties waarin dat niet mogelijk is (bijvoorbeeld vanwege een tekort aan pleegouders of vanwege een situatie waarbij een plaatsing geheim gehouden moet worden vanwege gevaar voor bijvoorbeeld het kind en de pleegouder).

Pleegouders hebben dus doorgaans geen gezag. Dat betekent dat ze wel de dagelijkse zorgen voor het kind uitoefenen maar dat in situaties waarbij gezag noodzakelijk is moeten afstemmen met de toezichthoudende instantie. De toezichthoudende instantie stemt vervolgens weer af met de biologische ouders. Dit lijkt omslachtig maar motivatie hiervoor is te zorgen dat de contacten tussen pleegouders en biologische ouders zo min mogelijk te belasten en zo min mogelijk bodem te geven voor eventuele meningsverschillen, verschillen in inzicht, of eventuele (concurrentie)strijd. Uiteraard moet in geval van ziekte of gevaar direct gehandeld worden en informeer je de onder toezichthoudende instantie zo snel mogelijk.

Dit was een eerste uitleg over pleegzorg. Ik denk dat ik nog wel vaker wat informatie zal delen. Ik hoop dat je er wat aan hebt. En als je vragen hebt dan wil ik die uiteraard beantwoorden. Ik wil wel heel nadrukkelijk aangeven dat ik geen persoonlijke informatie over (de situatie van) onze pleegkindjes zal delen. Dat is prive!

Verder ben ik geen jurist. Ik vertel dus in lekentaal wat wij inmiddels geleerd hebben. Er vallen dus geen rechten te ontlenen aan wat ik hierboven vermeld.









woensdag 6 juni 2012

Besparen op energie ...

Grom, zucht, steun ... "Vlindertjeliefmoetbewusterleven" zou de naam van dit blog moeten zijn. Althans energiebewuster. Hier lusten de honden geen brood van. We moeten 440 euro bijbetalen! Daar zijn we niet blij mee.

Ik had liever gezien dat we hadden teruggekregen (en dus zuiniger met energie waren omgegaan) en ik had liever gezien dat wij dit zelf eerder door hadden gehad. Dan hadden we ook eerder maatregelen kunnen nemen. Een oorzaak is ons wel duidelijk. Vorig jaar is ons maandelijks voorschot met 40 euro in de maand naar beneden gegaan op initiatief van onze toenmalige energieleverancier Nuon. Hier was onvoldoende aanleiding voor, alleen hebben mijn man en ons dat destijds onvoldoende gerealiseerd. Ons elektriciteitsverbruik is nagenoeg gelijk gebleven. Echter de hoeveelheid gas die we hebben verbruikt is wel flink verminderd. En dat laatste is best een prestatie.

Wij gebruiken enkel gas voor het verwarmen van het huis. Afgelopen winter was geen warme winter en toch hebben we substantieel minder gas gebruikt dan voorgaande jaren. Dat herken ik ook wel want we hebben afgelopen winter expres de kachel een graad lager afgesteld en hebben ook goed naar de blokken waarin we het huis verwarmen gekeken.

Maar nu de elektra dus nog! Daar moeten we wat mij betreft echt mee aan de gang. Ik heb twee doelen:
  1. Dit jaar 25% minder energie verbruiken dan vorig jaar
  2. Maandelijks inzicht in de vorderingen.
Beiden zijn een fikse uitdaging vind ik! Maar, indien gerealiseerd wel een heel mooi resultaat. Zowel qua verspilling van energie als van geld. We zijn onlangs al via collectieve inkoop van energie via Vereniging Eigen Huis al naar een andere energiemaatschappij overgestapt omdat deze goedkopere tarieven heeft, dit in combinatie met bovenstaande zou tot gevolg moeten hebben dat onze maandlasten omlaag gaan.

Nu nog gaan bedenken wat we allemaal moeten gaan doen en laten om deze doelstellingen te bereiken.

Heeft iemand goede tips? Bijvoorbeeld waar een eenvoudig programma of sheet te vinden is om vorderingen bij te houden? En goede bespaartips???


dinsdag 5 juni 2012

Uit je hoofd en in je lijf ...

Je hebt van die dagen ... ehm ... weken ...ehm ... soms zelfs maanden dat je denkt "er klopt iets niet, ik zit niet helemaal lekker in mijn vel." En als je er dan over nadenkt dan denk je "ik zou dit, ik zou dat, ik zou zus" en hoe langer je erover denkt hoe minder je doet en hoe meer je denkt "Er klopt iets niet, ik zit helemaal niet lekker in mijn vel" En zie hier, de vicieuze cirkel is begonnen en lijkt oneindig te zijn. Een cirkel heeft immers geen begin en eind. Gelukkig is er wel een oplossing voor en dat is: stoppen met denken, beginnen met voelen!

Mij helpt het enorm als ik ga bewegen, sporten, de natuur inga, wat vaker met vriendinnen afspreek, iets doe waar ik echt lichamelijk moet voelen of ontspannen (bijvoorbeeld een sauna). Dat soort dingen. En dat zijn nou net de dingen waar ik de laatste tijd amper puf voor vind. En vervolgens denk ik weer (ja daar gaat het fout, soms moet je niet denken, dat MOET ik allemaal ook nog en daar FAAL ik). En ja dat laatste, dat faal-denken is al helemaal niet constructief. Kortom het roer moet eventjes om, dan ben ik zo weer op koers. Mijn voornemens voor de korte termijn:
- Op de fiets naar het station als ik moet werken.
- (Weer minimaal) twee keer per week sporten
- Een keer per week iets leuks doen (met een vriendin)

Zojuist mee begonnen: eindje gefietst met kleine meid. Het is heerlijk weer dus dat maakte het alvast lekker. Kleine meid mocht bij iedere weg kiezen welke kant we op zouden gaan. Dan krijg je dus dat je stukjes twee keer rijdt en een route rijdt die volkomen onlogisch is. Bij bijna ieder ding dat ze zag was het "deese nou?" waarmee ze bedoelde te zeggen "Wat is dat?" Hilarisch! Soms gaf ze ook zelf antwoord. Dan zei ze "deese nou?" "Boom" Dan wees ze dus een boom aan. Vervolgens wees ze nog een boom aan en herhaalde ze het en zei "allebij" Ze vindt het begrip "allebij" wel zoiets moois! Echt heel erg genieten hoe ze aan het leren is. Voor ons beiden winst. Lekker samen, lekker buiten, lekker leren en vooral ...lekker even ontspannen. Het begin is er!!!